Wat is demedicaliseren bij diabetes type 2 

Demedicaliseren betekent dat je minder medicatie kan gaan gebruiken door de juiste voeding te eten, voldoende te bewegen en ontspannen en slapen. Dit levert je een betere gezondheid, een slankere taille en een fitter gevoel op, vaak al binnen een half jaar.


Demedicaliseren bij diabetes type 2: voor wie?

Demedicaliseren is niet leeftijdsgebonden en is voor alle* diabetes type 2 patiënten mogelijk. Demedicaliseren is zeker raadzaam wanneer: 
  • de bloedsuikerspiegel blijft stijgen ondanks ophoging van de orale medicatie;
  • je op het punt staat te beginnen met insulinetherapie of 
  • je als gevolg van de orale medicatie of insuline blijft aankomen en het niet lukt om af te vallen.

Demedicaliseren en het low carb (koolhydraatbeperkt) dieet

Binnen deze nieuwe leefstijl past een koolhydraatbeperktdieet dat voor jou persoonlijk wordt opgesteld. Een groot voordeel van het beperken van de koolhydraten in de voeding is dat dit het hongergevoel afneemt. Dit maakt het makkelijker om gezonde keuzes te maken en dit vol te houden. Ook gaat het afvallen relatief snel, vooral in de eerste maanden. Er wordt gekeken naar het soort medicatie dat je gebruikt wat de juiste mate van koolhydraatbeperking voor jou is. Ook krijgt je adviezen die je ondersteunen om in beweging te komen en dit ook vol te houden! Er zijn 3 gradaties in de koolhydraatbeperking:
 
  • 150-200 gram koolhydraten per dag (licht beperkt)
  • 70-150 gram koolhydraten per dag (matig beperkt)
  • <70 gram koolhydraten per dag (sterk beperkt)
Als je extreem hoge bloedsuikerwaarden hebt, (HbA1c > 86 mmol/mol) kan een sterke koolhydraat beperking voor klachten zorgen en is daarom niet raadzaam. Daarom is het noodzakelijk om zowel de aanpassing in je dieet- als je medicatie altijd in samenspraak met de diëtist en praktijkondersteuner te doen. 


Hoe de dietist helpt bij medicaliseren

De aanpak is als volgt: samen met je diëtist wordt het huidige voedingspatroon grondig onder de loep genomen, welke producten kun je beter vermijden en welke producten kun je lekker blijven eten? Ook wordt er gekeken naar het slaappatroon, stressfactoren en lichaamsbeweging. Vervolgens stelt de dietist samen met jou een persoonlijk plan op. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met je persoonlijke wensen en behoeften. De dietist legt je uit hoe koolhydraatbeperking werkt en wat je ervan mag verwachten aan de hand van verschillende plaatjes en voorbeelden. Ook leert je dietist je hoe je verpakkingen kunt lezen en waar je dan op kan letten. In veel gevallen kan al bij aanvang van de nieuwe leefstijl de medicatie mag gehalveerd worden (verlagen van medicatie mag alleen na overleg met/ toestemming van de huisarts/ diabetesverpleegkundige/ praktijkondersteuner). Het is na het verlagen van de medicatie heel belangrijk dat alle leefstijl- en voedingsadviezen worden opgevolgd. Want voeding en beweging is nu het medicijn geworden! De eerste 3 maanden worden dan iets hogere glucosewaarden getolereerd (<15 mmol/L), hierdoor heb je geen kans op te lage bloedsuikerwaardes.

* Als je diabetes type 2 hebt en bent ingesteld op orale medicatie (geen SGLT2-remmer), GLP1-agonisten en/of insuline therapie.



Dietisten gespecialiseerd in Demedicalisering bij diabetes type 2

Cookies Contact en afspraak