De EatGreen FeelGreat Challenge
De challenge is de uitdaging om een maand lang helemaal plantaardig te eten. De dietisten van DieetPlaneet hebben weekmenu’s met recepten voor ontbijt, lunch en diner samengesteld en geven ideetjes voor snacks tussendoor. Plantaardige voeding/ een vegan lifestyle worden ook wel ‘groen’ genoemd. En er zijn meerdere redenen om je goed te voelen bij een groen eetpatroon.
De 5 voordelen van een vegan lifestyle
-
Verminderde kans op verhoogd cholesterolgehalte
Bij een veganistische leefstijl laat je vlees en vleeswaren staan, wat (bij de meeste soorten) gepaard gaat met ongezond, verzadigd, vet en cholesterol. Deze vetten verhogen het risico op een te hoog cholesterolgehalte en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Wanneer je vlees en vleeswaren vervangt door plantaardige producten zoals peulvruchten, tofu en noten krijg je, in plaats van de ongezonde vetten, extra vezels en gezonde, onverzadigde, vetten binnen. Dit zorgt er juist voor dat het cholesterolgehalte daalt en de kans op hart- en vaatziekten dus ook (1).
-
Verminderde kans op verhoogde bloeddruk
In vleeswaren, maar ook in kaas, zit veel zout. En laat het verminderen van zout nou net het eerste advies zijn bij het verlagen van de bloeddruk. Vezels hebben, naast een positief effect op het cholesterolgehalte, ook een positief effect op de bloeddruk. Een plantaardige leefstijl met volop groente, fruit en volkoren graanproducten kan de bloeddruk daarom verlagen (1).
-
Gewichtsverlies
Een veganistische leefstijl kan leiden tot gewichtsverlies. De plantaardige producten waarmee je de dierlijke producten vervangt bevatten namelijk, over het algemeen, een stuk minder calorieën. Klein voorbeeldje: een gehaktbal bevat 250 kcal en een portie tofu 85 kcal.
-
Verminderd risico op kanker
Veganisten eten over het algemeen meer peulvruchten, fruit en groenten dan niet-veganisten. Dit kan verklaren waarom veganisten 15 procent minder risico hebben op het ontwikkelen van kanker of eraan te overlijden (2). Het vermijden van dierlijke producten kan ook het risico op borst-, darm-, blaas- en darmkanker helpen verlagen. Dat kan komen doordat veganisten geen gerookte of bewerkte vleessoorten eten en vlees dat op hoge temperaturen is bereid, wat boosdoeners blijken te zijn voor deze kankervormen (3, 4, 5). Het is goed om te onthouden dat het om observatiestudies gaat, waardoor het niet mogelijk is om de exacte oorzaak te achterhalen waarom veganisten een lager risico op kanker hebben.
-
Minder dierenleed en beter voor het milieu
Een veganistische leefstijl heeft natuurlijk niet alleen voordelen voor je lichaam. Een veganistische leefstijl verminderd, vanzelfsprekend, dierenleed. Daarnaast wordt de vee-industrie als één van de grootste vervuilers gezien en het milieu wordt zwaar belast door de productie van vlees. Voor vlees is 100 keer zoveel water nodig als voor hetzelfde gewicht aan graan; een vleesetende westerling gebruikt dagelijks 3.600 liter per dag. Bij een vegetariër een stuk minder: zo’n 2.300 liter water per dag. Het Instituut voor Milieuvraagstukken Vrije Universiteit Amsterdam stelt dat met z’n alle 1 dag per week geen vlees eten dezelfde CO2 besparing oplevert als 1 miljoen auto’s van de weg halen (6).
- Le, L., & Sabaté, J. (2014). Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts. Nutrients, 6(6), 2131–2147.
- Oyebode, O., Gordon-Dseagu, V., Walker, A., & Mindell, J. S. (2014). Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data.Journal of Epidemiology and Community Health, 68(9), 856–862.
- Li, F., An, S., Hou, L., Chen, P., Lei, C., & Tan, W. (2014). Red and processed meat intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis. International Journal of Clinical and Experimental Medicine,7(8), 2100–10.
- Steck, S. E., Gaudet, M. M., Eng, S. M., Britton, J. A., Teitelbaum, S. L., Neugut, A. I., … Gammon, M. D. (2007). Cooked Meat and Risk of Breast Cancer. Lifetime Versus Recent Dietary Intake.Epidemiology, 18(3), 373–382.
- Aune, D., Chan, D. S. M., Vieira, A. R., Navarro Rosenblatt, D. A., Vieira, R., Greenwood, D. C., … Norat, T. (2013). Red and processed meat intake and risk of colorectal adenomas: a systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Cancer Causes & Control, 24(4), 611–627.
- Besparingstabel minder vlees Meat the Truth, berekend door het Instituut voor Milieuvraagstukken de Vrije Universiteit Amsterdam. Beschikbaar via: http://www.meatthetruth.com/download/besparingstabel.pdf
Vragen over de Greenchallenge
Ga naar de weekmenu's
Disclaimer
Deelname aan de EatGreen FeelGreat Challenge is kosteloos. Er kunnen aan deelname geen rechten worden verleend. Wij geven geen garanties m.b.t de resultaten op gezondheid/ gewicht. Deelname aan de EatGreen FeelGreat Challenge is geheel op eigen risico. De adviezen, tips, recepten en aangegeven hoeveelheden in de EatGreen FeelGreat Challenge zijn niet persoonlijk afgestemd. Wij houden ons niet verantwoordelijk voor klachten die ontstaan tijdens of na deelname aan de EatGreen FeelGreat Challenge. De EatGreen FeelGreat Challenge is uitsluitend bedoeld voor gezonde volwassenen voor een duur van 4 weken. Wij hebben de EatGreen FeelGreat Challenge met de grootst mogelijke aandacht samengesteld. Ondanks deze zorg is het mogelijk dat de gepubliceerde informatie onjuist danwel onvolledig is. Alle informatie m.b.t. de EatGreen FeelGreat Challenge wordt aangeboden zonder enige garantie of waarborg ten aanzien hun deugdelijkheid, geschiktheid voor een bepaald doel of anderszins.