Eet gezond
Je gezondheid is kostbaar. Gezond eten is daarom belangrijk. Hieronder lees je meer over gezond eten.
Gezond eten in het algemeen
- Een volwaardig eetpatroon: voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen.
- Regelmaat: 3 maaltijden en daar tussen gezonde tussendoortjes.
- Balans: goed eten, goed bewegen, goed slapen. Zoek oplossingen nooit in extremen (extreem veel sporten, extreem lijnen)
- Aandacht: eet rustig en kauw goed, geniet van wat je eet.
- Luisteren naar je lichaam: eet iets gezonds als je voelt dat je trek hebt en stop met eten als je voelt dat je genoeg hebt gegeten.
- Voldoende drinken: drink minimaal 1,5 liter drinkvocht per dag.
- Af en toe iets extra's; ontspannen met eten omgaan is gezond. Gun jezelf daarom ook een extraatje op z'n tijd en geniet!
Verschillende visies op gezond eten
Meningen en ideeën over gezonde voeding veranderen van tijd tot tijd. Door veranderde inzichten en nieuw onderzoek. Voorheen werden bijvoorbeeld vetten jarenlang gezien als de grote veroorzakers van overgewicht. Nu zijn dat koolhydraten. Hieronder kun je drie visies op gezond eten bekijken en vergelijken.
Gezond eten volgens de puur gezond piramide
De puurgezond piramide legt nadruk op genoeg drinkvocht (water) en beweging en besteedt aandacht aan vitamine D. Voor vlees en zuivel is een klein vak gereserveerd en meer plek is er voor fruit, groente, granen en goede vetten (vis, olie, noten). De piramide geeft duidelijk weer dat in een gezond eetpatroon ruimte is voor extraatjes.
Gezond eten volgens de piramide van Harvard
De piramide van Harvard heeft ook voor zuivel een beperkte ruimte gereserveerd. Helemaal bovenin staan de geraffineerde graanproducten (witte rijst, witte pasta, wit brood). Maar ook aardappelen. Tevens worden rood vlees, bewerkte vleeswaren (bijvoorbeeld gerookte producten en worst), boter, suikerrijke drankjes en zout weergegeven in dit kleinste vak. Daarmee wordt aangeraden om deze producten alleen bij uitzondering te gebruiken. Veel ruimte is er voor beweging, volkorengranen, plantaardige olieën en groente en fruit. Noten, zaden, tofu en peulvruchten staan weergegeven naast vis gevolgelte en eieren; deze producten worden geadviseerd om te gebruiken in plaats van rood vleesproducten. Van zuivel wordt aangeraden om niet meer dan twee porties per dag te gebruiken. Ook is er aandacht voor vitamine D. Opmerkelijk is het glas rode wijn waarbij wordt aangegeven: 'met mate'. Waarmee bedoeld wordt dat het gezond is dagelijks een glas rode wijn te drinken.
Gezond eten volgens de schijf van vijf
De schijf van vijf adviseert fruit en groente in gelijkwaardig aandeel in de voeding als brood, pasta, aardappelen en peulvruchten. Ook hierin worden de volkorenvarianten geadviseerd. De schijf van vijf heeft rood vlees weergegeven als gezonde optie in de categorie 'eiwit'. Ook is zuivel een belangrijke bron van voedingsstoffen. Er is in de schijf van vijf geen ruimte gererveerd voor noten, pitten en zaden. Maar wel voor plantaardige olieën en vis evenals voor vocht. Aan beweging en vitamine D wordt geen aandacht besteed.
12 tot 20 jaar | 20 tot 50 jaar | 50 tot 70 jaar | 70+-ers | |
---|---|---|---|---|
Brood | 5-7 sneetjes (175-245 gram) |
5-7 sneetjes (175-245 gram) |
4-6 sneetjes (140-210 gram) |
3-4 sneetjes (105-140 gram) |
Aardappelen (of rijst, pasta, peulvruchten) | 4-5 stuks/ opscheplepels (200-250 gram) |
3-5 stuks/ opscheplepels (150-250 gram) |
3-4 stuks/ opscheplepels (150-200 gram) |
2-3 stuks/ opscheplepels (100-150 gram) |
Groente | 4 groentelepels (200 gram) |
4 groentelepels (200 gram) |
4 groentelepels (200 gram) |
4 groentelepels (150 gram) |
Fruit | 2 vruchten (200 gram) |
2 vruchten (200 gram) |
2 vruchten (200 gram) |
2 vruchten (200 gram) |
Zuivel | 500 ml melk(producten) en 20 gram kaas (1 plak) |
400 ml melk(producten) en 20 gram kaas (1 plak) |
500 ml melk(producten) en 20 gram kaas (1 plak) |
550 ml melk(producten) en 20 gram kaas (1 plak) |
Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers | 100-120 gram | 100-120 gram | 100-120 gram | 100-120 gram |
Halvarine, margarine, bak- en braadproducten | 20-30 gram | 20-35 gram | 20-35 gram | 20-35 gram |
Dranken | 1,5 liter | 1,5 liter | 1,5 liter | 1,5 liter |