Hyperemisis Gravidarum (extreme zwangerschapsmisselijkheid)
Misselijkheid is een van de meest voorkomende symptomen bij zwangerschap. Het openbaart zich meestal voor het eerst rond de 5e of 6e week van de zwangerschap en verdwijnt doorgaans vanzelf tussen de 12 en 20 weken. Bij sommige vrouwen is de misselijkheid zo erg dat zij niet genoeg eten en drinken binnenkrijgen en/of binnenhouden. Dat wordt Hyperemisis Gravidarum (HG) genoemd en betekent letterlijk ‘extreem braken’ door zwangeren.
Mogelijke gevolgen van Hyperemisis Gravidarum zijn gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging en verlies van het dagelijks functioneren waardoor het soms niet meer mogelijk is om voor jezelf en je gezin te zorgen, het huishouden te doen, te koken en naar je werk te gaan.
Hyperemisis Gravidarum komt voor in variaties van zowel ernst als in lengte. Sommige vrouwen hebben het kort en anderen de gehele zwangerschap. Sommige hebben de ‘droge’ variant, denk hierbij aan de hele dag last van misselijk zijn, een brok in de keel en niet kunnen eten en anderen hebben de ‘natte’ variant, denk hierbij aan tientallen keren per dag overgeven.
Gevolgen Hyperemisis Gravidarum
Mogelijke gevolgen van Hyperemisis Gravidarum zijn gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging en verlies van het dagelijks functioneren waardoor het soms niet meer mogelijk is om voor jezelf en je gezin te zorgen, het huishouden te doen, te koken en naar je werk te gaan.
Soorten Hyperemisis Gravidarum
Hyperemisis Gravidarum komt voor in variaties van zowel ernst als in lengte. Sommige vrouwen hebben het kort en anderen de gehele zwangerschap. Sommige hebben de ‘droge’ variant, denk hierbij aan de hele dag last van misselijk zijn, een brok in de keel en niet kunnen eten en anderen hebben de ‘natte’ variant, denk hierbij aan tientallen keren per dag overgeven. Wanneer medische hulp inschakelen bij Hyperemisis Gravidarum?
Bel je arts of je verloskundige wanneer je een of meer van onderstaande symptomen hebt:- Je hebt 24 uur of langer niets meer kunnen drinken
- Je kunt (bijna) niets meer eten
- Je moet veel overgeven (>3 keer per dag)
- Je geeft gal en bloed over
- Je plast (veel) minder en/of je urine is heel donker en ruikt sterk
- Je bent duizelig of valt flauw en/of je bent verward
- Je evenwicht en coördinatievermogen gaan achteruit
- Je bent niet meer in staat te functioneren zoals voor jezelf en je gezin zorgen
Hoe de diëtist ondersteunt bij Hyperemisis Gravidarum
De diëtist ondersteunt en begeleidt je tijdens en na de zwangerschap om een zo volwaardig mogelijk eetpatroon te krijgen/ behouden. Samen wordt gekeken naar de (mogelijke) triggers, bijvoorbeeld bepaalde geuren, voedsel, het tijdstip van de dag, te veel of te snel eten en/of drinken maar ook bloedsuiker fluctuaties en plotselinge bewegingen. Misschien is het niet mogelijk om drie maaltijden per dag te eten door de (extreme) misselijkheid. De dietist adviseert je op praktische wijze, op een manier die voor jou haalbaar is, hoe je dan toch je voedingsstoffen zo veel mogelijk kunt binnenkrijgen. Sommige dames hebben te maken met een verandering in smaak en krijgen een voorkeur voor zure of frisse voedingsmiddelen zoals kiwi, citroen en augurken. Andere bekende smaakvoorkeuren zijn neutrale smaak (water, aardappel, pasta, crackers), vette smaak (fastfood, croissants, patat) en droog en knapperig (tacos, selderij, bacon, rijstwafels). Naast voeding kan voldoende drinken ook een uitdaging zijn. Alternatieve manieren om vocht binnen te krijgen zijn bijvoorbeeld het nemen van waterijsjes of het zuigen op een ijsblokje, een stukje komkommer of een fruitschijfje nemen. Als het met gewone voeding niet gaat dan kan het (tijdelijk) gebruik van medische voeding zoals drinkvoeding nodig zijn. Bij een eventuele nieuwe HG-zwangerschap bereidt je je samen met de dietist voor op de mogelijke zware periode die gaat komen. Als je niet in staat bent om naar de praktijk te komen wegens de klachten, dan kunnen we een huisbezoek, een telefoon-/ beeldconsult inplannen.Dietisten gespecialiseerd in Hyperemisis Gravidarum (extreme zwangerscschapsmisselijkheid)
Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot
Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in :
Amsterdam