Intermittent fasting
Intermittent fasting betekent letterlijk: onderbroken vasten. Intermittent fasting is een methode om gewicht kwijt te raken.
Er worden geen specifieke eisen gesteld aan het soort voeding dat gegeten mag worden, alleen aan de tijden. Gezonde keuzes hebben de voorkeur. Gezonde voeding betekent een betere gezondheid, meer energie en betere concentratie. Het is tijdens de perioden van vasten tijdens intermittent fasting de bedoeling dat je wel voldoende drinkt.
Intermittent fasting kan op verschillende manieren worden toegepast. Je moet in ieder geval 12 uur achter elkaar vasten. Na 12 uur raken je glycogeenvoorraden namelijk op en begint verbranding van het lichaamsvet. De 16/8 methode (Leangains protocol) is een veelgebruikte methode. Dit houdt in dat je 16 uur vast en dan in een tijdspanne (venster) van 8 uur je maaltijden plant. Je eet bijvoorbeeld om 12 uur in de middag je eerste maaltijd en vóór 20u in de avond je tweede maaltijd (meerdere eetmomenten in dit venster mogen ook). Na 20u eet je niets meer tot de volgende dag 12 uur. Voor veel mensen is de grootste uitdaging om op de eetmomenten de juiste keuzes te maken en niet te overconsumeren. Naast de 16/8 methode zijn er andere manieren om intermittent fasting toe te passen zoals het 5:2 dieet waarbij je 5 dagen normaal eet en op 2 zelfgekozen dagen je calorieën sterk beperkt tot 250 (vrouw) of 300 (man). Een andere variant is het eet-stop-eet schema waarbij je 1 of 2 dagen per week (24 uur) helemaal niet eet (drinken wel).
Er worden geen specifieke eisen gesteld aan het soort voeding dat gegeten mag worden, alleen aan de tijden. Gezonde keuzes hebben de voorkeur. Gezonde voeding betekent een betere gezondheid, meer energie en betere concentratie. Het is tijdens de perioden van vasten tijdens intermittent fasting de bedoeling dat je wel voldoende drinkt.
Intermittent fasting, hoe doe je dat?
Intermittent fasting kan op verschillende manieren worden toegepast. Je moet in ieder geval 12 uur achter elkaar vasten. Na 12 uur raken je glycogeenvoorraden namelijk op en begint verbranding van het lichaamsvet. De 16/8 methode (Leangains protocol) is een veelgebruikte methode. Dit houdt in dat je 16 uur vast en dan in een tijdspanne (venster) van 8 uur je maaltijden plant. Je eet bijvoorbeeld om 12 uur in de middag je eerste maaltijd en vóór 20u in de avond je tweede maaltijd (meerdere eetmomenten in dit venster mogen ook). Na 20u eet je niets meer tot de volgende dag 12 uur. Voor veel mensen is de grootste uitdaging om op de eetmomenten de juiste keuzes te maken en niet te overconsumeren. Naast de 16/8 methode zijn er andere manieren om intermittent fasting toe te passen zoals het 5:2 dieet waarbij je 5 dagen normaal eet en op 2 zelfgekozen dagen je calorieën sterk beperkt tot 250 (vrouw) of 300 (man). Een andere variant is het eet-stop-eet schema waarbij je 1 of 2 dagen per week (24 uur) helemaal niet eet (drinken wel). Is intermittent fasting voor jou geschikt?
Wanneer je een onderliggend gezondheidsprobleem (diabetes type 1 en 2, ondergewicht), jonger bent dan 18 jaar, zwanger bent of (in het verleden) een eetstoornis hebt (gehad) dan wordt intermittent fasting sterk afgeraden (doe het niet!). Val je binnen de groep voor wie intermittent fasting wel geschikt is, dan is het raadzaam om dit onder begeleiding van een gespecialiseerde dietist te doen. Wanneer je geregeld vast, is de kwaliteit van de voeding (voedingswaarde), extra belangrijk.