8 tips om gemotiveerd te blijven bij het afvallen

Blogs

8 tips om gemotiveerd te blijven bij het afvallen

Gepubliceerd op: 21-09-2017 16:24

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

1. Stel concrete doelen

Concrete doelen als ‘ik ga elke ochtend een ontbijt nemen’ of ‘ik ga elke maandagmiddag een uur hardlopen’ werken top. In tegenstelling tot vage doelen zoals ‘Ik ga gezonder eten’ of ‘ik ga meer bewegen’. Deze hebben doorgaans niet veel kans van slagen. Geef dus altijd aan wat je precies gaat doen om je doel te bereiken. 

2. Wees realistisch

Doelen die haalbaar zijn werken motiverend. Begin bijvoorbeeld met twee keer in de week op een vaste dag en tijdstip te gaan sporten. Als dit lukt kun je weer een extra dag inplannen en dit rustig opbouwen. Werkt veel beter dan een wel heel ambitieus voornemen om elke dag te gaan sporten bijvoorbeeld.

3. Doe wat je leuk vindt!

Als je meer wilt bewegen, kies dan een activiteit die je leuk vindt om te doen. Ga niet inschrijven bij een sportschool als je weet dat dit niets voor je is en je met tegenzin zal gaan. Daarnaast  is het ook zonde van het geld als je na een tijdje niet meer gaat. Er zijn zoveel activiteiten en soorten sport, denk aan voetbal, hockey, volleybal, tennis, zwemmen, atletiek, paardrijden, boksen, hardlopen, dansen, yoga en zo zijn er nog veel meer om op te noemen. Als je een activiteit of sport kiest die je leuk vindt ga je er ook met plezier naartoe en zie je het niet als een verplichting. 

4. Verdeel je hoofddoel in subdoelen

Het voordeel van het werken in stappen is dat je subdoelen kunt vaststellen en deze kunt meten. Op die manier hou je de voortgang in de gaten en de motivatie hoog. In plaats van ik wil 20 kilo afvallen kun je dit doel verdelen in een paar subdoelen. Je weegt bijvoorbeeld 93 kilo, ga eerst voor de 90 kilo en als je dat bereikt hebt kan je bijvoorbeeld voor de 85 gaan en ga zo door.

5. Deel je doel met anderen

Deel je doel met anderen zodat je een stok achter de deur hebt. Hoe meer mensen ervan afweten, hoe meer je je best gaat doen om je doel te bereiken. Anderen kunnen je ook hierbij helpen en emotionele ondersteuning geven.

6. Doorzetten

Gewoontes veranderen kost tijd. Dit gaat gepaard met vallen en opstaan. Hou in je achterhoofd dat het veranderen van gewoontes (veel) tijd kost, gemiddeld twee maanden per gewoonte. Focus daarom op de lange termijn en zet door!

7. Vier je successen

Wees trots op wat je bereikt hebt, je hebt natuurlijk hard gewerkt om je doel(en) te bereiken. Vier zowel de kleine als de grote momenten. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een mooie paar schoenen, een nieuwe broek of een uitje naar de bioscoop met het geld die je hebt gespaard door bijvoorbeeld minder te snoepen.

8. Blijf positief

Richt je meer op dingen die wel goed gaan in plaats van de dingen die fout gaan. Zie een fout niet als een volledige fout maar een fout die hersteld kan worden. Als je een keertje teveel hebt gesnoept denk dan niet: ‘Mijn dag is toch al verpest, laat ik dan ook maar doorgaan’. Zoals ik al eerder aangaf veranderingen in de gewoontes kosten eenmaal (veel) tijd. Wat ook kan helpen is alle successen die je hebt bereikt op een blaadje te schrijven. Het lezen hiervan kan je positieve energie geven. 

Je kan het!
 
Cookies Contact en afspraak