​Help, mijn kind heeft voedselallergie

Blogs

​Help, mijn kind heeft voedselallergie

Gepubliceerd op: 28-06-2020 11:36

Door: Elham Jarideh

Doordat bij de geboorte het maag- darmstelsel en het afweersysteem nog niet helemaal ontwikkeld zijn, komt een voedselallergie bij kleine kinderen relatief vaak voor. Ook bij mijn zoontje. In deze blog neem ik je mee in mijn persoonlijke ervaring als moeder en geef ik je advies als diëtist. 


0-4 maanden: van borstvoeding naar kunstvoeding

Door krampjes sliep mijn zoontje al vanaf zijn geboorte slecht. Na 4 maanden stapten we van borstvoeding over op kunstvoeding op basis van koemelk. Koemelk bevat 2 stoffen die problemen kunnen geven: het koemelk-eiwit en de lactose. Ik hield daarom scherp in de gaten hoe mijn zoontje op zijn nieuwe voeding reageerde. Mijn arme mannetje was continue ziek: had om de haverklap koorts en minimaal 4 poepluiers per dag. De ene keer in de vorm van harde keutels en de andere keer zaten we aan geëxplodeerde luiers met papperige poep die er ongezond uitzagen en nog ongezonder roken. Hij was huilerig, hangerig en heel erg zielig. Daarbij kreeg hij de ene kinderziekte na de ander.... het was echt niet te doen en we waren verschrikkelijk bezorgd. Omdat hij aan de lopende band ziek was, was het op dat moment heel moeilijk om te bepalen wat zijn klachten veroorzaakte. En hij dronk wel heel graag en groeide als kool! Dus wat de melk betreft dacht ik op dat moment; dit gaat goed. 


4-6 maanden: pinda en ei

Tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden kan je een start maken met de introductie van vaste voeding. En het advies is om te beginnen met kleine beetjes pindakaas en kippenei. Zo went je baby zo vroeg mogelijk aan allergenen en wordt het risico op een voedselallergie  kleiner. We voegden een klein lepeltje pindakaas of ei toe aan mijn zoontjes groenten- en fruithapjes. Dat ging prima!


> 6 maanden: granen

Vanaf 6 maanden maakte mijn mannetje kennis met granen in de vorm van pap en brood. Oh en wat vond hij dat lekker! Ik was trots en blij dat hij er zo lekker van smulde. Maar helaas merkte ik dat met de uitbreiding van zijn eetpatroon, ook de klachten toenamen. Naast de bekende krampjes en het slechte slapen kreeg hij last van slijmvorming in zijn keel, met geregeld hoesten erbij, een piepende ademhaling, loopneus, projectiel braken (zonder aankondiging, in 1 x alles eruit), eczeem, koorts en harde ontlasting. 


Kinderarts en KNO-arts 

Mijn zoontje groeide desondanks goed en wanneer ik mijn zorgen uitte op het consultatiebureau kreeg ik elke keer als antwoord ‘u hoeft zich geen zorgen te maken’. Maar zijn eczeem en kortademigheid werden ondertussen erger. En ik zag dat zijn buikje opgeblazen was en hij had elke dag last van winderigheid, boeren en een ongezonde ontlasting. Ik maakte me wél zorgen en liet het er niet bij zitten. Uiteindelijk kregen we een doorverwijzing naar een kinderarts en een KNO arts voor verder onderzoek. Uit de onderzoeken kwamen geen afwijkingen naar voren en steeds werden we met lege handen en blijvende zorgen naar huis gestuurd. Frustrerend!


Diëtist 

Wat ik wist, was dat de klachten waren toegenomen en verergerd nadat we met vast voedsel waren begonnen. Mijn zoektocht naar een spelt in een hooiberg begon. Allergieen bij baby’s en kinderen worden meestal veroorzaakt door kippenei, koemelk, soja, pinda, noten, vis en tarwe. Deze heb ik allemaal onder de loep genomen, maar de klachten bleven. Toen mijn zoontje inmiddels 17 maanden was ben ik, in overleg met de kinderarts, gluten gaan weglaten uit zijn eetpatroon. En na maandenlang klachten en onrustig slapen zagen wij langzaam maar zeker verbetering! De klachten verdwenen en dat was ook terug te zien in zijn gedrag. Hij was zo vrolijk en opgewekt! En ik ook smiley


Onderzoek en diagnose 

Door de coronacrisis konden we niet meteen bloedonderzoek voor glutenintolerantie (coeliakie) laten doen. We kregen daarom het advies om gluten niet 100% te vermijden. Hierdoor waren er nog de antistoffen in het bloed aanwezig toen er uiteindelijk getest kon worden. Na weken lockdown mochten we naar het ziekenhuis voor de uitslagen. En beide waren negatief: geen coeliakie! Wat een enorme opluchting! De kans dat ons kind nu of in de toekomst glutenintolerantie (coeliakie) ontwikkelt, is volgens de kinderarts nihil. Maar dit verandert het feit dat gluten hem klachten geven niet. Om erachter te komen hoeveel gluten en in welk vorm mijn zoontje dagelijks kan verdragen, ga ik langzaam gluten zijn dieet invoeren en opbouwen.


Glutensensitiviteit

Naast de standaardtest op antistoffen is er sinds 2012 ook een andere testmogelijkheid via bloedafname. Bij deze test is inname van gluten niet vereist. Wanneer beide uitslagen negatief blijken terwijl de klachten blijven bestaan, dan is er sprake van glutensensitiviteit. 


Advies als ervaringsdeskundige moeder én als diëtist 

  • Als jouw kind ook klachten heeft in het eerste levensjaar, houd dan eens eetdagboekjes bij met klachtenpatroon. Dat biedt zoveel mogelijkheid tot het opsporen van allergieën en intoleranties. 
  • Een gespecialiseerde diëtist kan je uitstekend  begeleiden om tot de juiste diagnose te komen.
  • Houd moed, ook als je er even doorheen zit. Het achterhalen van de oorzaak van klachten is een hele puzzel, maar de aanhouder wint! 

Dietist gespecialiseerd in voedselallergie

Voor persoonlijk advies, begeleiding en ondersteuning van jezelf of je kind op vlak van voedselallergie of voedselintolerantie, kan de gespcialiseerde dietist je helpen. In 2019 heb ik mijn specialisatie als allergie diëtist gehaald. Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig? Boek dan een persoonlijke afspraak bij mij of een van mijn gespecialiseerde collega's.
 
Cookies Contact en afspraak