​Herken je hongertype!

Blogs

​Herken je hongertype!

Gepubliceerd op: 12-01-2017 17:38

Door: Vivian Meijer

Net geluncht. Loop je langs de bakker en heb je ineens weer instant trek. Of als je je rot voelt. Waarom krijg je op sommige momenten ineens zo’n intense zin in eten terwijl je maag echt niet leeg is? In deze blog leg ik je uit welke ‘hongerige’ types er in jou schuilen.    
 

Welk type honger heb je?

Om te weten te komen welk type honger je hebt kun je de volgende oefening doen. Loop onderstaande types honger langs en ontdek welke op jou van toepassing is. Elk type honger staat in verbinding met een lichaamsdeel.
 

Ooghonger

  • Krijg je als je als je eten ziet of als je anderen ziet eten.
  • Moeilijke momenten: centraal station, tankstation, terrasjes, verjaardagen, feestjes, menukaarten, foto´s van voedsel op social media, snacks langs de kassa van de supermarkt, reclames over eten, all inclusive vakanties, kantine met onbeperkt voedsel op het werk.

Neushonger

  • Krijg je als je eten/drinken ruikt.
  • Moeilijke momenten: als je langs de snackbar, verse bakker, gebrande notenbar of koffiebar (met koffiebroodjes) loopt.

Mondhonger

  • Krijg je bij de behoefte aan een bepaalde textuur, smaak of sensatie in je mond.
  • Moeilijke momenten: naast een bak chips staan en zin in iets knapperigs hebben, zin in zout terwijl je lief naast je op de bank zit met een zak drop, keelpijn en zin om op iets zachts te zuigen, zin in zoet na maaltijd, behoefte aan ijs dat door je mond glijdt. 

Oorhonger

  • Krijg je als je iets hoort wat met eten/drinken te maken heeft.
  • Moeilijke momenten: Reclames over voedsel op de radio, als je een krakende verpakking hoort, bij het horen van een op volle toeren draaiende frituurpan of een sissende bbq, als iemand het heeft over iets wat je absoluut ook wilt eten/drinken, als je een biertje hoort open ploppen.

Maaghonger

Krijg je als je maag leeg is en begint te knorren
Moelijke momenten: zo’n beetje overal rond etenstijd


Lichaamshonger

  • Krijg je als je bloedsuiker laag is of als je voedingstoffen nodig hebt. Het is vaak een specifieke behoefte waar je naar hunkert.
  • Moeilijke momenten: als je te lang niets hebt gegeten, bij intensief sporten, bij extreme hitte of kou, tijdens zwangerschap en menstruatie.

  Hoofdhonger

  • Krijg je als je veel gedachten en regeltjes rondom het eten hebt.
  • ​Moeilijke momenten: stipt op je vaste eettijden tijdens een vakantie of vrije dag, wanneer je ritme anders loopt dan gepland, als je denkt aan iets lekkers.

Harthonger

  • Krijg je als je behoefte hebt aan bevestiging, liefde, aandacht of ontspanning.
  • ​Moeilijke momenten: Als je je angstig, boos, onrustig, verdrietig, eenzaam, onzeker of teleurgesteld voelt, bij schaamte, schuldgevoel en verveling.

Omgaan met de verschillende 'honger' types

Als je weet welk type honger je hebt, kun je daar beter op reageren. Heb je maag- of lichaamshonger, dan is het belangrijk iets te eten. Maar als je altijd zou reageren op je oog-, neus-, mond- of oorhonger heb je grote kans dat je riem steeds een gaatje wijder moet. Afleiding is the key. Maar soms kun je best een keer toegeven aan je behoefte. Bedenk welk soort en welke hoeveelheid je nodig hebt om je behoefte te stillen. Als je er met volle aandacht van geniet, eet je er automatisch minder van. Bij harthonger heb je vaak een heel andere behoefte dan eten. Emoties uitten zich in jouw lichaam als honger. Het uitten van je emoties is een belangrijke uitdaging voor jou. Ken je de trigger, dan wordt het makkelijker om te kiezen of eten op dit moment de juiste keuze is. 

Dorst

Dan is er nog één niet benoemd en dat is dorst. Ons lichaam kent het verschil niet tussen honger en dorst. Als je te weinig drinkt kan het lijken alsof je honger hebt, terwijl het misschien wel dorst is! 
Cookies Contact en afspraak