Amaranth of amarant
Blogs
Amaranth of amarant
Gepubliceerd op: 30-07-2015 11:08
Door: Mara Looij
Wat is amaranth?
Amaranth is eigenlijk geen graan, maar het zaad van een kruidachtige plant. Omdat het om een graan lijkt kan je het ook als zodanig gebruiken. Amaranth komt uit Zuid Amerika. De Inca's en Azteken gebruikten Amaranth al! Het behoort tot dezelfde familie als quinoa en dat proef je ook wel een beetje. Het woord amaranth betekent 'onsterfelijk' in Indianentaal.
Wat kan je doen met amaranth?
Je kunt amaranth kopen als vlokken, hele zaden, als meel en in de gepofte variant. Je kunt van de korrels of vlokken pap maken. Zoals dit amaranth ontbijt met frambozen-kokossaus. Ook kan je de korrels gebruiken ter vervanging van rijst (houdt er rekening mee dat de korrels niet zo droog worden als rijst). Je kunt met amaranthmeel brood bakken of het zaad verwerken in een stoofpot. En gepofte amaranth is lekker bij het ontbijt of door een salade.
Waarom is amaranth gezond?
Amarant is rijk aan proteine, vitamine B, magnesium, fosfor en zink. Amaranth is (samen met Teff) het meest calciumrijke graan-achtige product. (eigenlijk niet helemaal eerlijk want zoals gezegd is amaranth een zaad en geen graan. En hetzelfde geldt voor teff). Amaranth bevat per 100 gram wel 47 mg calcium. Maar het telt zeker mee. Ook bevat amaranth veel vezels waardoor het verzadigend is en je bloedsuikers lang stabiel blijven. (ongekookt) (per 100 gram) | vezels | proteine | calcium |
---|---|---|---|
zilvervliesrijst | 4 | 7.5 | 20 |
amaranth (hele korrel) | 9.3 | 14.5 | 47 |