Creatief omgaan met restjes
Blogs
Creatief omgaan met restjes
Gepubliceerd op: 09-04-2020 12:02
Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag
Als je veel boodschappen tegelijk doet is het een kunst om goed in te schatten wat je nodig hebt. Zeker met verse groente houd je al gauw wat over. Om verspilling tegen te gaan kun je het beste in 1 keer een grotere hoeveelheid koken en in porties verdelen. Wat je over hebt kan je invriezen of (tot) 4 dagen in je koelkast bewaren (zet hem op 4 graden). Toch restjes over? Ik geef je tips wat je er mee kan doen.
Veel plezier!
Maak een omelet
Gebruik 2 geklutste eieren per persoon en verwerk hierin restjes groente. Snijd de groente fijn en bak deze in de pan met een beetje olie tot ze beetgaar zijn. Doe vervolgens de geklutste eieren erbij en laat langzaam gaar worden. Ook je restje kaas kun je hier prima in verwerken.Maak soep
In soep kun je helemaal makkelijk alles verwerken. Zelfs de stronkjes van de groente. Pureer eventueel de oude groente en stronkjes en snijd verse groente in stukjes. Voor een goed vullende maaltijdsoep kun je aardappelen of bonen aan je soep toevoegen.Maak pasta
Voor pasta kun je als basis (volkoren) pasta met gezeefde tomaten, knoflook en ui nemen. Gebruik verse kruiden, gedroogde kruiden of een half bouillonblokje voor de smaak. Verwerk hierin ook weer je restjes groente en/of (vegetarisch) vlees.Maak een wrap
Restjes van je warme maaltijd kunnen vaak nog prima verwerkt worden in een wrap. Denk aan restjes groente, vlees, sla, bonen etc. Besmeer de wrap eventueel met wat hummus, zuivelspread of een dun laagje mayonaise voor extra smaak.Maak een bonenschotel
Ook in je bonenschotel kun je prima je overrijpe tomaat en restjes groente verwerken. Lekker met (Griekse) yoghurt en knoflook.Handig om op voorraad te hebben
Om het koken met restjes makkelijker te maken is het handig deze producten op voorraad te hebben: ui, knoflook, tomaten passata of gepelde tomaten(blokjes), kruiden, eieren, (volkoren) pasta, (volkoren)wraps, zilvervliesrijst of volkoren basmatirijst en bonen- of peulvruchten.En wat te doen met oud geworden producten?
- Gerimpelde aardappelen met hier en daar al een uitschieter? Gewoon schillen, uitschieters verwijderen, koken met wat zout, stampen met wat boter en melk en je hebt een heerlijke puree.
- Is de komkommer een beetje aan de oude kant? Maak een lekkere Atjar ketimoen om te snacken (of bij je Gado Gado).
- Oud brood? Roosteren in broodrooster of kort opbakken in de pan met een beetje olijfolie doet wonderen. Stokbrood wordt weer knapperig na een paar minuten in de oven. En denk ook eens aan het maken van croutons, wentelteefjes, tosti’s, broodpudding of deze lekkere broodschotel. Er is zoveel mogelijk :-)
- Overrijp fruit? Maak een smoothie, deze bijvoorbeeld of deze.
- Melige appel? Ontbijt met een havermout appeltaartje uit de oven.
- Overrijpe bananen? Verwerk ze in bananenbrood met maar 3 ingrediënten, bananenbrood met blauwe bessen, bananenbrood met frambozen en noten of bananenpannenkoekjes
- Slap geworden groenten? Je kunt ze kwijt in een groentelasagne.
Veel plezier!