De Arabische eetcultuur
Blogs
De Arabische eetcultuur
Gepubliceerd op: 27-03-2017 14:18
Door: Sarah Chorho, diëtist Amsterdam
Welke gerechten zijn typisch Arabisch?
CouscousAls men het heeft over de Arabische eetcultuur, wordt al snel gedacht aan couscous. Terecht, want couscous is een gerecht wat door vele Arabieren wordt bereid. Vooral de Maghreb (Marokko, Tunesië en Algerije) staat hier bekend om. Couscous wordt op een traditionele manier bereid en vergt nogal wat tijd. Hiervoor wordt een couscous pan gebruikt die uit twee delen bestaat. In de onderste deel wordt vlees met verse groenten gestoomd en in de bovenste deel de couscous. Groente komt vrijwel in elk gerecht terug. Vaak wordt lam of geit gebruikt wat uiteraard halal moet zijn. Varken wordt absoluut niet gegeten. In Tunesië wordt couscous vaak pittiger gemaakt met harissa. Dit is een hete rode saus dat bestaat uit pepers, koriander, komijn, knoflook en tomaat.
Tajine
De ingrediënten van de Marokkaanse keuken worden voor een groot deel bepaald door de geografische ligging van het land. De originele Marokkaanse keuken stamt af van de berberse bevolking. Marokko ligt in Noord-Afrika en heeft een lange kustlijn. Vis is dan ook een wezenlijk bestanddeel in de Marokkaanse keuken. Alhoewel dit niet voor heel Marokko geldt. Als we meer naar het zuiden, richting de Sahara (woestijn) gaan, zie je vooral de zogeheten ‘Tajine’ met vlees/vis/kip op tafel. De naam van dit gerecht komt van de aardenwerken stoofpot wat in tajine wordt genoemd. Hier wordt het gerecht dan ook in bereid. De werking hiervan kan worden vergeleken met de bereiding in een eenbraadpan en zorgt voor een lekker gestoofd gerecht.
Olijfolie
Vaak wordt olijfolie gebruikt om gerechten te bereiden. Dit is omdat er in de mediterraan klimaat olijfbomen groeien. De bevolking kan zo zelf haar olijfolie maken. Deze gewoonte hebben de immigranten meegenomen naar Europa. Maar tegenwoordig wordt dit vaak gemengd met of vervangen door zonnebloemolie. Ook wordt vaak ontbeten met olijfolie. Hier wordt vers gemaakt brood in gedoopt. Zoete muntthee mag hier niet aan ontbreken.
Smaakmakers
De Marokkaanse keuken staat ook bekend om haar specerijen, zoals Ras el Hanout, peper, paprika en komijn. Niet alleen deze smaakmakers, maar ook vruchten zoals vijgen, dadels en abrikozen worden veel gebruikt om gerechten een speciale smaak te geven.
Wanneer is vlees halal?
Halal betekent niet alleen ‘toegestaan’, maar ook ‘rein’. Het vlees dat moslims eten moet dus rein zijn. Dieren die als rein worden beschouwd zijn bijvoorbeeld geiten, schapen, kalveren, runderen en eenden. Ook speelt de gezondheid, het welzijn, de ruimte, de hygiëne en het voer een grote rol. Deze dienen gegarandeerd te zijn. Uiteraard moet men dankbaar zijn omdat een dier een gunst is dat door Allah is geschapen. Uit dankbaarheid slacht een moslim een dier dus in de naam van Allah. Het vlees kan echter alleen door een moslim halal geslacht te worden. Dit dient op een schone plek te worden gedaan en het dier mag geen messen of andere geslachte dieren zien. Als de kop richting Mekka is gezet spreekt de slager in het Arabisch de volgende woorden uit: In de naam van Allah (God), Allah is Groot. De halsslagader, de zenuwbanen en de luchtpijp worden in een keer doorgesneden, zodat het dier het bewustzijn verliest en direct door gaat. Het dier moet namelijk zo min mogelijk lijden. Als al het bloed eruit is, kan het vlees verder verwerkt worden. Hier zijn geen Islamitische regels aan verbonden.Welke gewoontes horen bij de Arabische eetcultuur?
Typische gewoontes bij de Arabische eetcultuur zijn:- Handen wassen voor het eten.
- Met de rechterhand eten. Er wordt niet met bestek gegeten.
- Gerechten opdienen op grote (vaak koperen) schalen. Dit vooral vanwege de nadruk op samen eten met familie. Echter is het vaak wel zo dat vrouwen apart van de mannen eten.
- Twee warme maaltijden op een dag.
- Brood tijdens de warme maaltijd.
- Zoete muntthee na de warme maaltijd.