De voor en nadelen van koolhydraatarme dieten
Blogs
De voor en nadelen van koolhydraatarme dieten
Gepubliceerd op: 03-05-2016 10:26
Door: Noor Struik
Koolhydraatarme diëten bevatten, zoals de naam al zegt, weinig koolhydraten. Voorbeelden van zo’n dieet zijn Atkins, Dr. Frank en Grip op Koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet wordt de consumptie van koolhydraten beperkt tot 20-60 gram per dag. Dat is minder dan 20% van de energie die je binnenkrijgt.
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.
Voorbeelden koolhydraatbronnen die rijk zijn aan vezels en voedingsstoffen
Goede keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevatten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Volkorenbrood
- Volkorenpasta
- Zilvervliesrijst
- Bulgur
- Peulvruchten
- Fruit
Voordelen koolhydraatarme diëten
- Minder trek en daardoor makkelijker vol te houden. Als je koolhydraten uit je menu skipt eet je automatisch meer vet en eiwit. En laat dat er nou net voor zorgen dat je langer verzadigd bent.
- Snel afvallen. Bij een koolhydraatarm dieet val je meer af dan bij andere diëten, zoals een vetarm dieet.
- Constante bloedglucosewaarden. Als we koolhydraten eten worden deze in het lichaam afgebroken tot glucose. Glucose wordt opgenomen in het bloed, waardoor de bloedglucosewaarde stijgt. Hoge waardes zijn slecht voor het lichaam, dus haalt het hormoon insuline de glucose uit het bloed en brengt het naar verschillende cellen. Deze cellen kunnen glucose als energiebron gebruiken of opslaan als glycogeen. Bij gezonde mensen voorkomt insuline een piek in de bloedglucose. Maar bij steeds meer mensen werkt dit systeem minder goed. Ze hebben insuline resistentie, waardoor niet alle glucose uit het bloed wordt gehaald. Dat kan uiteindelijk leiden tot Diabetes mellitus type 2. Het lichaam produceert dan niet genoeg insuline om de bloedglucose te verlagen na een koolhydraatrijke maaltijd. Minder koolhydraten eten zorgt dus voor minder glucose in het bloed, waardoor minder insuline nodig is om de bloedglucose stabiel te houden.
- Meer vetverlies. Koolhydraatarme diëten zijn effectief om vetmassa kwijt te raken. Deze diëten zorgen niet alleen voor meer vet verlies dan andere diëten maar ook voor meer vetverlies in de buikholte. En juist het vet in de buikholte is slecht voor de gezondheid.