De voordelen van seizoensgroenten
Blogs

De voordelen van seizoensgroenten
Gepubliceerd op: 24-10-2014 18:41

Milieuvriendelijker
Temperaturen en weersomstandigheden beïnvloeden wat kan groeien. Tegenwoordig kan de natuur worden nagedaan door bijvoorbeeld verwarmde kassen en de vele transportmogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk om alle groentesoorten het gehele jaar door te verbouwen. Helaas is dit minder milieuvriendelijk doordat hiermee vaak een stuk meer energie gebruikt wordt en meer CO2 uitstoot plaatsvindt.Gewoon gezonder!
Zoals je waarschijnlijk wel weet bevat álle groente superveel vitamines en mineralen bevat die belangrijk zijn voor je gezondheid. Naast vitamines en mineralen zitten er in groente antioxidanten, die ‘vangen’ de agressieve stoffen die je lichaamscellen kunnen beschadigen. Sulforafaan is zo’n geweldige antioxidant, ik vertel hieronder meer over sulforafaan. Maar wat zo goed is aan seizoensgroenten; ze worden geoogst op het moment dat ze rijp zijn. Hierdoor behouden ze meer vitaminen en mineralen dan groenten die vóór verkoop van ver vervoerd moeten worden.Dus; eet iedere dag minimaal 2 ons (bij voorkeur seizoens)groente en varieer lekker!
Fantastisch Sulforafaan
Sulforafaan helpt kanker voorkomen. In de zomer krijg je het binnen door het eten van broccoli en in de winter kom je ruimschoots aan je dosis als je boerenkool eet. Het tegengaan van de vorming van kankercellen kun je versterken door sulforafaan rijke groenten te combineren met groenten die het mineraal selenium bevatten. Groente die selenium bevatten zijn champignons, uien en knoflook. Bak dus bijvoorbeeld lekker een uitje met champignons bij je groenten om de werking van sulforafaan te optimaliseren!Lekkerder!
Het zal je opvallen dat seizoensgroenten meer smaak hebben. Dit komt doordatseizoensgroenten groeien via de natuur, de natuur regelt in welk seizoen welk soort kan
groeien. Ook worden seizoensgroenten geoogst op het moment dat ze oogst- en plukrijp
zijn. Dit zorgt voor de beste smaakontwikkeling doordat de groente pas geoogst wordt
op het moment dat het rijp is. Een voorbeeld; boerenkool en spruitjes maken sneller
glucose aan in de tijden van vorst wat zorgt voor meer smaak en een iets zoetere smaak.
En je hebt het smaakverschil zelf vast ook wel eens meegemaakt; lekker sappige,
knapperige sperziebonen in de zomer die door de midden breken en slappe buigbare
sperziebonen in de winter. Of stevige, sappige en grote komkommers in de zomer en
kleinere en slappere komkommers in de winterperiode. Een ander voorbeeld is
pompoen; deze groente is het gehele jaar door in de diepvries te vinden en in de
winterperiode vers te verkrijgen. Dit is een groot verschil in smaak, verse
pompoen levert veel meer smaak!
Naast deze factoren zijn seizoensgroenten binnen een korte tijd op de plaats van
bestemming wat zorgt voor versere en smaakvollere groente!
Seizoensgroenten per seizoen
Seizoen | Groentesoort |
Lente | Andijvie, aubergine Bataat, bleekselderij, bloemkool, bosbiet, bosui Champignons, cherrytomaten, courgette Eikenbladsla Groene asperges Kiemen, komkommer, kropsla Meiraapjes Paksoi, paprika, peultjes, prei Raapstelen, rabarber, radijs, rode biet, rode kool, rode ui, romanasla, rucola Snijbiet, spinazie, spitskool Taugé Ui Veldsla Waterkers, witte asperges, winterpeen, witlof, witte kool |
Zomer | Andijvie, aubergine Bleekselderij, bloemkool, bosbiet, bospeen, bosui, broccoli Champignons, cherrytomaten, Chinese kool, courgette Doperwten Eikenbladsla Haricots verts IJsbergsla Kapucijners, komkommer, koolrabi, kropsla Mais Paksoi, paprika, peultjes, prei Rode biet, rode kool, rode ui, romanasla, rucola Snijbonen, sperziebonen, spitskool Taugé, tomaat Ui Venkel Winterpeen, witlof, witte kool |
Herfst | Aardperen, andijvie, aubergine Bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli Champignons, cherrytomaten, Chinese kool Eikenbladsla Groene kool, groenselderij Knolselderij, koolraap, koolrabi, komkommer, kropsla Mais, mierikswortel Paddenstoelen, paksoi, paprika, pastinaak, pompoen, postelein, prei Rode bieten, rode kool, rode ui Schorseneren, spruiten, suikermais Taugé Ui Veldsla, venkel Winterpostelein, winterpeen, witlof, witte kool, wortels Zuurkool |
Winter | Aardperen Bleekselderij, boerenkool, bosui Champignons, cherrytomaten Eikenbladsla Kiemen, knolselderij, koolraap, kropsla Paksoi, pastinaak, paprika, pompoen Rammenas, rode bieten, rode kool, rode ui Spruiten, schorseneren Taugé Paddenstoelen, prei Ui Veldsla Winterpeen, winterpostelein, witlof, witte kool, wortelen Zuurkool |
Kortom;
Kies, indien mogelijk, voor seizoensgroenten. Beter voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee. En niet te vergeten dat seizoensgroenten meer smaak leveren! Probeer bijvoorbeeld mijn lekkere herfstige aardappel-pastinaak puree of winterse witlof uit de oven!Door: Gail, dietist in opleiding