Emotie eten & snack-trek

Blogs

Emotie eten & snack-trek

Gepubliceerd op: 10-04-2020 09:40

Door: Robin van Rhenen (Utrecht Overvecht )

Heb je meer moeite om verleidingen in je voorraadkast te weerstaan? Grijp je vaker naar eten als je onrustig, gespannen, vermoeid of verveeld bent? Heb je de neiging jezelf extra te belonen met eten in deze onzekere tijd? Ik geef je tips om ermee om te gaan.

Zorg voor gezonde snacks
Zorg ervoor dat je een voorraad gezonde tussendoortjes in huis hebt. De kans is dan groter dat je iets gezonds pakt. Zet bijvoorbeeld een gevulde fruitschaal in het zicht. Richt een kastje in met noten, volkoren crackers, muesli, zilvervliesrijstwafels en pindakaas. En zorg dat er in de koelkast standaard yoghurt en hummus/kaas ligt. En, als er geen ongezonde snacks in huis zijn, kun je ze ook niet pakken.

Verminder de verleiding
Wil je toch minder gezonde snacks in huis bewaren voor bijzondere momenten of het weekend? Berg ze op in een afgesloten pot of blik en zet het op een plek waar het je meer moeite kost om het te pakken. Zoals de schuur, de zolder of een hoog kastje waar je een stoel voor moet gebruiken om er bij te kunnen.

Bak je eigen tussendoortjes
Je kunt je eigen gezonde baksels, zoals een appelcake of een bananenbrood, maken. Goed voor je creativiteit en gezondheid :-)

Eet op vaste tijden, voedzaam en voldoende
Je lichaam houdt van ritme. In het slapen, opstaan, bewegen en zeker ook in eten. Zorg voor vaste eettijden. Is je structuur weggevallen? Een dagplanning en wekkertje kunnen je helpen bij het terugvinden van een ritme. Zorg voor maaltijden en tussendoortjes die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen. Volkoren brood, fruit, groente, (plantaardige) zuivel), noten, peulvruchten. Beweeg je nu minder en denk je erover na dit te compenseren met minder (gezond) eten? Don’t go there. Ons dringende advies: skip geen voedzame maaltijden!

Beweeg genoeg
Bewegen en sporten zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze stofjes zorgen voor dat tevreden gevoel na het bewegen. En een tevreden mens heeft minder last van snack trek. Lees hier tips: thuis in beweging blijven doe je zo

Eet bewust
Bewust eten, zonder afleiding, zorgt voor een veel groter en langer verzadigingsgevoel. Ook bij lekkere trek kun je bewust/ mindful eten. Even stilstaan bij wat je eet, hoe het ruikt, smaakt en wat je voelt en denkt tijdens het eten, helpt je om minder te eten. Net zoals rustig eten en goed kauwen. En het eten op een vaste plek in je huis (bijvoorbeeld de eettafel) zonder de afleiding van de laptop, tv of andere apparaten. Lukt het niet meteen perfect? Oefening baart kunst.

Herken het verschil tussen buikhonger en hoofdhonger
Buikhonger is een lichamelijke behoefte naar (voedzaam!) eten en komt meestal geleidelijk opzetten. Een minuut of 20 na het eten voel je verzadiging. Hoofdhonger is een mentale behoefte naar voedsel en komt meestal plotseling. Je hebt dan een dringende, soms zelfs dwangmatige, behoefte om iets te eten. Vaak is het een specifieke behoefte naar bepaald voedsel. Hoofdhonger kan ontstaan door onrust gevoelens, emoties, vermoeidheid of verveling. Erkenning, ontspanning, gezelschap, emoties uiten, afleiding is dan wat je dan nodig hebt. Eten kan deze behoefte(n) nooit vervullen (maar je wel heel kortstondig die illusie geven: belangrijk dus om je bewust te zijn met welke soort honger je te maken hebt).

Drink voldoende
Je lichaam kent het verschil niet tussen honger en dorst. Als je te weinig drinkt kan het lijken alsof je honger hebt, terwijl het misschien wel dorst is. Drink 1,5-2 liter vocht op een dag in de vorm van water, thee, koffie en (plantaardige) melk. 

Persoonlijke ondersteuning nodig bij emotie eten?
Je bent bij ons aan het juiste adres. Maak makkelijk online een afspraak bij een van onze gespecialiseerde dietisten (consulten ook telefonisch of via beeldbellen mogelijk.

Cookies Contact en afspraak