Freekeh, het nieuwe supergraan
Blogs

Freekeh, het nieuwe supergraan
Gepubliceerd op: 12-05-2015 19:38

Wat is Freekeh?
Freekeh [free-kuh], ook wel farik of frikey genoemd, is een graansoort uit het Midden-Oosten. Freekeh is harde tarwe die onrijp wordt geoogst wanneer ze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen op het land uitgespreid en licht gebrand. Dit proces geeft het een enigzins rokerige en tikkeltje nootachtige smaak. Freekeh is dus eigenlijk ‘gewoon’ tarwe, maar op een andere manier geproduceerd dan wij gewend zijn. In Egypte is freekeh het volksvoedsel, zoals dat in Nederland aardappelen zijn.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Freekeh?
Freekeh heeft een hogere voedingswaarde vergeleken andere tarwegranen doordat het onrijp wordt geoogst. Freekeh bevat relatief veel:
- magnesium, belangrijk voor de botopbouw en het goed functioneren van spieren;
- kalium, betrokken bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam;
- calcium, nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit;
- ijzer, belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed.
Voedingswaarde Freekeh (vergeleken met couscous en zilvervliesrijst)
Per 100 gram | couscous | zilvervliesrijst | freekeh |
Energie (calorieen) | 377 | 357 | 347 |
Eiwit (gram) | 12.8 | 8.3 | 18.5 |
Vet (gram) | 0.6 | 2.6 | 4.3 |
Voedingsvezel (gram) | 5.0 | 3.0 | 10.9 |
Calcium (milligram) | 24 | 12 | 53 |
IJzer (milligram) | 1.1 | 1.3 | 4.5 |
Vitamine B1 (milligram) | 0.16 | 0.34 | 0.35 |
Vitamine B2 (milligram) | 0.08 | 0.03 | 0.22 |
Glutenvrij | nee | ja | nee |
Wat kan je met freekeh?
Freekeh kan je voor dezelfde doeleinden gebruiken als rijst, couscous en quinoa. Je kan het bijvoorbeeld verwerken in een salade. Ook kan freekeh een vernieuwende en gezonde twist geven aan eenpansgerechten zoals risotto of paella.
Is Freekeh lekker?
Hoewel de meningen die ik op internet lees verdeeld zijn, heb ik van dietist Mara vernomen dat freekeh 'goed te doen' is. Zij maakte er nasi mee. (zie foto). De smaak is wellicht een tikkeltje bitterder maar toch wijkt de beleving (smaak, gevoel in je mond) niet heel erg af van rijst. Ook haar (Surinaamse) man at het met smaak op!