Gezond leven zonder superfoods. Kan dat (nog)?
Blogs
Gezond leven zonder superfoods. Kan dat (nog)?
Gepubliceerd op: 16-02-2014 22:38
Superfood voor en superfood na
De laatste tijd is het echt superfood voor en superfood na. Gojibessen zus en chiazaad zo. Wáár je ook kijkt, ze zijn overal. En en wat ik hoor en lees klinkt veelbelovend; een geweldige weerstand, prachtig haar, gezonde bloedvaten en nog veel meer. En degenen die erover schrijven zijn overtuigend. Kan gezond leven zonder nog wel? En aandacht voor andere veelgestelde vragen over 'superfoods'De definitie van superfoods
Voordat ik ga uitwijden over superfoods wil ik eerst graag helder hebben wat de definitie is van superfood. Waar ik achter kwam, is dat de term 'superfood' in de EU officieel alleen gebruikt mag worden als er een officiële verklaring met een duidelijk medisch voordeel aan het product wordt bijgevoegd en er uit wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk is gebleken dat er daadwerkelijk een heilzame werking aan is verbonden. De superfoods die wij kennen voldoen niet aan deze eis. Dus feitelijk zijn het dan ook geen 'superfoods'. Maar in de volksmond wordt met superfoods bedoeld: natuurlijke voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen en daardoor supergoed zouden zijn voor de gezondheid.
Bekende superfoods
Over het algemeen wordt de term superfood gebruikt bij de volgende voedingsmiddelen: chiazaad, gojibessen, guinoa, rauwe cacoa, hennepzaad, tarwegras en bijenpollen.
Wat maakt superfoods super?
Superfoods zijn rijk aan voedingsstoffen. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegeschreven; zoals goed voor het immuunsysteem, voor een gezond gewicht, tegen veroudering. Vaak met weinig wetenschappelijk bewijs overigens. Het is opmerkelijk dat 'gewone' gezonde producten die zeer rijk zijn aan voedingsstoffen, deze veelbelovende benaming niet krijgen toebedeeld. Wie bepaald of een superfood een superfood wordt genoemd?
Kan iedereen superfoods eten of zijn er ook nadelen?
Ten eerste zijn gojibessen, chiazaad, tarwegras, bijenpollen en rauwe cacao erg duur. Dus het is niet voor iedereen betaalbaar. Dus in die zin is het niet voor iedereen verkrijgbaar. Chiazaad is niet aan te raden aan mensen die bloeddrukverlagers of plaspillen gebruiken. Het zaad heeft een bloeddrukverlagende werking. Ook niet goed voor mensen met een lage bloeddruk dus. Je kunt er ook last van je buik van krijgen; opgeblazen en diarree. Ook is het volgens mij niet erg handig als je gelooft dat superfood het antwoord is op alles. Blijf letten op een goed uitgebalanceerd eetpatroon met eiwitten, koolhydraten en vetten in de juiste verhouding. Maar ook genoeg rust en beweging. Ik denk dat mensen het heerlijk vinden te kunnen geloven in 'iets' dat ze gezond zal maken. Maar zo werkt het niet; gezond leven is een samenspel van veel meer factoren.
Waarom zijn superfoods altijd exotisch?
Goede vraag. Als ik gewone voedingsmiddelen bekijk, vind ik sommige daarvan er ook echt uitspringen. Neem de kiwi of broccoli. Of wat dacht je van walnoten? Bevatten ook allemaal superveel lekkere stofjes waar je lichaam van opfleurt. Maar deze voedingsmiddelen zijn 'gewoon' verkrijgbaar. Ze klinken toch wat minder bijzonder dus vragen wij ons af; hoe kunnen ze net zo gezond zijn?
Ben je gezonder mét superfoods?
Dat kan. Maar het hoeft niet. Dat ligt er aan hoe je leeft en eet náást de 'superfoods'. Ook heb je superfoods niet persé nodig om gezond te zijn. Eerlijk is eerlijk; veel van deze voedingsmiddelen zijn rijk aan bijvoorbeeld vezels en essentiele vetzuren. Door een lepel chiazaad te gebruiken krijg je in een relatief kleine portie veel gezonde stoffen binnen. Maar deze stoffen zijn ook prima binnen te krijgen door 'gewone' voedingsmiddelen. En eten moet je toch. Denk aan vis, groente, avocodo en noten. Ook kun je je op een gegeven moment afvragen; hoeveel gezonde stoffen wil je binnenkrijgen? Binnenkrijgen betekent niet dat je lichaam ook alles kan opnemen.
Ontspan
Dat gebruik van superfoods een goed gevoel kan geven weet ik uit eigen ervaring. En een goed gevoel is heel gezond. Maar laat je niet gek maken. De term superfood wordt ingezet als marketingterm en de producten die worden verkocht als zodaning zijn wel erg prijzig. En bewijs dat je langer, gezonder en gelukkig leeft door superfoods te eten is er helemaal niet. Bewijs daarentegen dat fruit, groenten, vis en noten. goed zijn voor je gezondheid is er dan weer wél. Net als genoeg beweging en ontspanning. Een ontspannen houding ten opzichte van zogenaamde superfoods lijkt mij dan ook erg gezond!Door: diëtist Mara