Brood; hoe donkerder hoe gezonder?
Blogs
Brood; hoe donkerder hoe gezonder?
Gepubliceerd op: 28-02-2016 11:29
Door: Noor Struik
Dat je beter bruinbrood dan witbrood kan eten is over het algemeen wel bekend. Maar wat is het verschil tussen bruin- en volkorenbrood? Gaat de regel ‘hoe donkerder het brood hoe gezonder’ op?
Brood
Brood wordt gemaakt van tarwekorrels. Drie delen van de tarwekorrel worden gebruikt om brood te bakken:- De kiem: bevat vitamines en mineralen
- Het meellichaam: grootste deel van de korrel en bestaat vooral uit zetmeel
- De zemel: buitenste laag van een tarwekorrel. Bevat veel vezels, vitaminen en minderalen.Zoals je ziet zijn het de kiem en zemel die brood voedzaam maken.
Witbrood
Voor witbrood worden alleen de meellichamen gebruikt en dit brood bevat dus nauwelijks vezels, vitaminen en mineralen.Bruinbrood
Bruinbrood bestaat voor het grootste gedeelte uit het meellichaam, met een klein deel van de kiem en zemel. Bruinbrood lijkt verdacht veel op witbrood en heeft alleen een donkerder kleurtje. De bruine kleur heeft het brood vaak te danken aan moutmeel, een soort suikerstroop. Dat ziet er donker uit, maar de kleur zegt in dit geval niets over de vezels voedingsstoffen.Volkorenbrood
Volkorenbrood wordt gemaakt van de volledige tarwekorrel: de kiem, het meellichaam en de zemel. De korrels worden inclusief de buitenste laag gemalen, met als resultaat volkorenmeel. Volkorenbrood is daarom rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. In volkorenboterhammen zie je vaak nog stukjes graankorrel zitten.De voedingswaarde van bruinbrood vs witbrood vs volkorenbrood
Tabel 1. Voedingswaarde van wit, bruin, volkorenbrood per snee (35 gram)Witbrood | Bruinbrood | Volkorenbrood | |
Energie | 90 kcal | 84 kcal | 82 kcal |
Koolhydraten | 17 g | 15 g | 14 g |
Eiwit | 3 g | 3 g | 4 g |
Vezels | 1 g | 1,7 | 2,3 g |
Kalium | 55 mg | 60 mg | 76 mg |
IJzer | 0,3 mg | 0,5 mg | 0,7 mg |
Vitamine B1 | 0,02 mg | 0,03 mg | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,02 mg | 0,03 mg | 0,04 mg |