Koolhydraatarmbrood vs volkorenbrood
Blogs

Koolhydraatarmbrood vs volkorenbrood
Gepubliceerd op: 24-03-2016 15:05
Door: Noor Struik

Minder koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. Zo'n 40 tot 70% van je energie zou uit koolhydraten moeten bestaan om genoeg voedingsvezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Het eten van volkorenproducten verlaagt daarnaast het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Volkoren producten zijn, naast koolhydraten, een belangrijke bron van vezels, ijzer en B-vitaminen. Koolhydraatarm brood
Koolhydraatarm brood lijkt een uitkomst voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Koolhydraatarm brood bevat namelijk 30% minder koolhydraten dan gewoon brood. In koolhydraatarm brood wordt het tarwemeel voor een deel vervangen door sojameel, wat weinig koolhydraten bevat. Aan koolhydraatarm brood wordt vaak noten en zaden toegevoegd om de vezels aan te vullen. Dat lukt deels. Om de smaak en structuur te verbeteren wordt er aan koolhydraatarm brood extra olie, margarine, palmvet en/of geharde sojaolie toegevoegd. En dat zie je terug in de voedingswaarde.
Koolhydraatarm brood vs volkorenbrood
Tabel 1. Voedingswaarde brood per snee (35 g)
Volkorenbrood | Koolhydraatarm brood | |
Energie | 82 kcal | 84 kcal |
Eiwit | 3,9 g | 6 g |
Koolhydraten | 13,6 g | 7,4 g |
Vet | 0,8 g | 3,1 g |
Waarvan verzadigd | 0,1 g | 0,4 g |
Vezels | 2,3 g | 1,3 g |
IJzer | 0,7 mg | 0,7 mg |
Magnesium | 23 mg | 22 mg |
Vitamine B1 | 0,04 mg | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg | 0,03 mg |