Ode aan De Stamppot

Blogs

Ode aan De Stamppot

Gepubliceerd op: 01-12-2024 14:16

Neerlands trots: stamppot

Stamppot wordt gezien als een echte Hollandse maaltijd, maar wist je dat dit gerecht zijn oorsprong niet volledig in Nederland heeft? Het waren de Spanjaarden die stamppot tijdens de Tachtigjarige Oorlog introduceerden in Nederland. Ze lieten in Leiden hun maaltijd achter: geprakte pastinaak, ui en wortels met vlees – de voorloper van onze hutspot. Hutspot is daarmee de oudste stamppot van Nederland. Rond de 19e eeuw verving men de pastinaak door aardappelen, en zo ontstond de stamppot zoals wij die nu kennen.


Waarom is stamppot gezond?

Stamppot is niet alleen lekker, maar ook een voedzame maaltijd. Het biedt een eenvoudige manier om veel groente binnen te krijgen. Bovendien vinden kinderen stamppot vaak heerlijk. Hoe gezond stamppot is, hangt wel af van de bereiding. Kies bijvoorbeeld voor mager vlees, gebruik melk in plaats van boter en voeg lekker veel groente toe. Zo beperk je het aantal calorieën en maak je je stamppot nog gezonder.


Calorieën in verschillende stamppotten per portie (400 gram)

Boerenkool stamppot

Hutspot (wortels en ui)

Andijvie stamppot

Zuurkool stamppot

Energie

336 kcal

244 kcal

256 kcal

212 kcal

Koolhydraten

49 g

39 g

50 g

41 g

Eiwit

9 g

5 g

8 g

6 g

Vet

10 g

6 g

2 g

1 g

Vezels

7 g

7 g

6 g

7 g


Met elke groente kan je stamppot maken.

Iedereen kent wel stamppot met boerenkool, andijvie, zuurkool en hutspot. Maar eigenlijk kan je met elke groente een stamppot maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van rodekoolstamppot, spruitjesstamppot met geitenkaas en olijven, erwtenstamppot met makreel, pompoenstamppot met appel en kaas, witlofstamppot met bacon en peer of pesto-preistamppot met chorizo?


Tips voor extra gezonde stamppot

  • Groente-aardappel verhouding: Kies voor een verhouding van 50/50. Voeg extra groente toe zoals paprika, champignons of cherrytomaatjes.
  • Gebruik bouillon: Stamp aardappelen met bouillon of halfvolle melk in plaats van boter.
  • Gezonde vleesalternatieven: Vervang spekjes of rookworst door hamblokjes of knapperige tofu.
  • Skip de jus: Kies voor mosterd of augurk als smaakmaker, of verdun de jus met water. Of maak onze plantaardige uienjus.
  • Eet met mate: Eén bord is genoeg – hoe lekker stamppot ook is!

Stamppot recepten

Kijk hier voor nóg meer tips om je stamppot gezonder te maken
Cookies Contact en afspraak