Ode aan mayo!
Blogs
Ode aan mayo!
Gepubliceerd op: 28-04-2017 10:55
Door: Renate Westerhuis
Mayonaise kent zijn oorsprong in Frankrijk. Waar het woord vandaan komt is niet zeker; van het woord Mahonese, een salsa van oude brood, olie en eieren of het Middeleeuwse woord 'moyeu', dat eidooier betekent. Of misschien is het wel een verbastering van 'Bayonnaise', een sausspecialiteit uit de stad Bayonne. Het maakt ons ook allemaal niet uit. Mayo is lekker! En gelukkig ook helemaal niet zo slecht voor je als je misschien denkt.
Vet van de mayonaise is grotendeels afkomstig van onverzadigde vetten uit plantaardige oliën. En onverzadigde vetten zijn goed voor je cholesterol.
Mayonaise in plaats van boter op brood is een goede keuze omdat je zo de verzadigde vetten vervangt door gezonde, onverzadigd vetten. Ook is mayo een goed alternatief voor een rode saus als ketchup, wat doorgaan erg veel suiker bevat.
Samenstelling van mayonaise
Mayonaise is een witte saus, gmaakt van plantaardige olie, eidooiers, water en azijn die je koud eet. Dit wordt op smaak gebracht met citroensap, mosterd en/ of smaakmakers. Mayonaise is een emulsie van olie in water, waarbij de eidooier de emulgator is. Volgens de wet mag het mengsel pas mayonaise genoemd worden als het minimaal 70% uit vet en 5% uit eigeel bestaat.
Waarom mayonaise best gezond is
Vet van de mayonaise is grotendeels afkomstig van onverzadigde vetten uit plantaardige oliën. En onverzadigde vetten zijn goed voor je cholesterol.
Varianten mayonaise
Mayonaise bestaat er nog vele minder vette varianten. Mayonaises die minder dan 70% vet bevat zijn de magere varianten. Deze varianten kom je tegen onder de namen als fritessaus, mayonaise met yoghurt, halvanaise, yogonaise, yoghurt mayonaise, olijf mayonaise, yofresh, halfvolle mayo, mayonaise licht & romig, mayolijn en mayonaise slechts 3% vet. Let ook bij deze minder vette varianten op de hoeveelheid die je gebruikt. 'Mager' of 'light' betekent immers niet dat er géén calorieen inzitten! Daarnaast komt het gezondheidsvoordeel met name van de (gezonde) vetten.