(Plant)aardig broodbeleg

Blogs

(Plant)aardig broodbeleg

Gepubliceerd op: 23-05-2016 09:24

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Eet meer plantaardig!

Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten. Groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkorenproducten en plantaardige vetten en oliën hebben een beschermend effect op het risico op chronische ziekten. Terwijl bewerkt en rood vlees een hoger risico oplevert. Het algemene advies uit de nieuwe Richtlijn Goede Voeding luidt dan ook: Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon.


Goede vetten zijn goed voor je

Zoals ik al schreef in mijn blog van vet word je niet vet adviseren wij te kiezen voor plantaardige goede vetten en minder dierlijke vetten. Hoe pas je dit in je dagelijkse menu toe? Simpel. In Nederland is men dol op kaas, vleeswaren en worst als beleg voor op de boterham. Allemaal dierlijke producten. Veel winst dus als we ons broodbeleg zouden veranderen. Gelukkig wordt het kiezen steeds makkelijker omdat het aanbod van plantaardig broodbeleg steeds groter wordt. Er worden talloze gezonde spreads op de markt gebracht, vaak op basis van groente en plantaardige olie. Maar ook 'golden oldie' pindakaas is een prima keuze!


Voorbeelden plantaardig broodbeleg

Voorbeelden van plantaardig beleg met goede vetten op een rij:
  • Hummus (veel verschillende smaken)
  • Doperwten munt spread
  • Wortel gember spread
  • Auberginespread
  • Paprikaspread
  • Pompoenspread
  • Sandwichspread (Heinz)
  • Tartex
  • Tahin 
  • Notenpasta (amandel-/ cashew/ gemengde noten-)
  • Pindakaas
  • Avocado (prak een halve rijpe avocado op je boterham en bestrooi met een beetje zout en peper)
  • Gebakken champignons (evt. met ui) in plantaardige olie 

Zelfgemaakt broodbeleg

Zelf maken is natuurlijk ook mogelijk! Zo weet je zeker dat er gezonde voedingsmiddelen in gaan en kun je ze naar eigen smaak samenstellen. Hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie.
Cookies Contact en afspraak