Vis eten is gezond, maar...
Blogs
Vis eten is gezond, maar...
Gepubliceerd op: 25-03-2019 21:24
Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam
Vis eten is hartstikke gezond en goed om wekelijks 2x op het menu te hebben. Waaronder 1x vette vis. aarom is vis zo gezond en waar kan je op letten?
De meeste vis, schaal- en schelpdieren zijn rijk aan de vitamines B6 en B12. En daarbij de mineralen fosfor, jodium en seleen. Daarnaast zijn vis, schaal- en schelpdieren een goede bron van eiwitten. Vette vis is tevens een goede bron van gezonde vetten (EPA en DHA). Deze omega 3 vetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Meer dan twee porties vis per week leveren nauwelijks extra gezondheidseffecten op. Bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is dit anders, dan kan het eten van meer vis wel baat hebben. Wel is variatie van vissoorten belangrijk.
Er bestaan visolie en visoliecapsules voor de mensen die geen vis kunnen of willen eten.
Echter heeft het eten van vis heeft wel de voorkeur boven het slikken van visoliecapsules. Dit omdat vis naast gezonde vetten ook belangrijke vitamines, mineralen en eiwitten bevat.
Zoals je hebt kunnen lezen is vis dus om verschillende redenen goed voor de gezondheid. Wel moeten we tegenwoordig naast onze eigen gezondheid ook denken aan de gezondheid van onze aarde. Je hebt gevangen vis en vis uit kweek en beiden hebben voor- en nadelen. Belangrijke problemen bij gevangen vis zijn overbevissing, aantasting van ecosystemen en verspilling van bijvangst. Bij kweekvis spelen het gebruik van vismeel en antibiotica, mestproductie (ja echt) en energie- en waterverbruik een rol. De keurmerken MSC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. MSC de enige wereldwijd erkende standaard is voor duurzaam gevangen wilde vis.
Bron van vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten
De meeste vis, schaal- en schelpdieren zijn rijk aan de vitamines B6 en B12. En daarbij de mineralen fosfor, jodium en seleen. Daarnaast zijn vis, schaal- en schelpdieren een goede bron van eiwitten. Vette vis is tevens een goede bron van gezonde vetten (EPA en DHA). Deze omega 3 vetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Vette vis
- makreel
- sardines
- haring
- forel
- heilbot
- bokking
- verse en gerookte zalm uit de Atlantische oceaan
Magere vis
- kabeljauw
- tonijn
- koolvis
- schelvis
- schar
- baars
- tong
- garnalen
- schaal- en schelpdieren zoals kreeft, oesters en mosselen
Schadelijke stoffen in vis
Er kunnen schadelijke stoffen voorkomen in vis zoals zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Dit komt door milieuverontreiniging. Vette vissoorten zijn vaak meer vervuild dan de magere soorten. Dit komt doordat de schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen. Om deze reden is het verstandig om niet meer dan vier porties vette vis per week te eten en te variëren met vissoorten.
Hoe meer vis, hoe beter?
Meer dan twee porties vis per week leveren nauwelijks extra gezondheidseffecten op. Bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is dit anders, dan kan het eten van meer vis wel baat hebben. Wel is variatie van vissoorten belangrijk.
Visolie capsules
Er bestaan visolie en visoliecapsules voor de mensen die geen vis kunnen of willen eten.Echter heeft het eten van vis heeft wel de voorkeur boven het slikken van visoliecapsules. Dit omdat vis naast gezonde vetten ook belangrijke vitamines, mineralen en eiwitten bevat.
Duurzaamheid
Zoals je hebt kunnen lezen is vis dus om verschillende redenen goed voor de gezondheid. Wel moeten we tegenwoordig naast onze eigen gezondheid ook denken aan de gezondheid van onze aarde. Je hebt gevangen vis en vis uit kweek en beiden hebben voor- en nadelen. Belangrijke problemen bij gevangen vis zijn overbevissing, aantasting van ecosystemen en verspilling van bijvangst. Bij kweekvis spelen het gebruik van vismeel en antibiotica, mestproductie (ja echt) en energie- en waterverbruik een rol. De keurmerken MSC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. MSC de enige wereldwijd erkende standaard is voor duurzaam gevangen wilde vis.
Keurmerken duurzame vis
- Het Marine Stewardship Council-keurmerk: voor wilde vis (MSC)
- Het Aquaculture Stewardship Council-keurmerkvoor kweekvis (ASC)
-
Milieukeur
- Biologisch (er is biologische gekweekte vis verkrijgbaar, maar wilde, gevangen vis is nooit biologisch)
- Waddengoud
- Dolfijnvriendelijk