De link tussen zomer en aardbeien is snel gelegd. Maar de zomer heeft nog veel meer soorten fruit en ook groente te bieden. Seizoensfruit en –groenten zijn een goede keuze voor het milieu, je gezondheid èn je portemonnee. In deze blog lees je welke soorten fruit en groenten bij de zomer horen en hoe je ze in een lekker gerecht kan verwerken!
Aardbeien
De aardbei had ik al genoemd; het ultieme zomerfruit. Aardbeien bevatten veel vitamine C en foliumzuur. De aardbei staat op de vijfde plaats van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Aardbeien zijn 1 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast en wist je dat je ze ook goed kan invriezen?! De Hollandse aardbei is nu op z’n lekkerst dus maak snel
aardbeien gevuld met kokos cacao crème.
Frambozen
Frambozen bevatten, net als aardbeien, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast bevatten frambozen antioxidanten, wat cel beschadiging tegengaat, Frambozen zijn tijdens de zomer het lekkerst en kan je bijvoorbeeld door de yoghurt doen als ontbijt of gewoon los als tussendoortje. Wil je creatief aan de slag met frambozen? Maak dan
frambozen-bananen-notenbrood.
Kersen
In de zomermaanden juni en juli zijn kersen volop te kopen bij supermarkten en rechtstreeks bij telers. Kersen zijn rijk aan vitamine C en vitamine A en daarnaast bevatten kersen een hoop vezels. Maak bijvoorbeeld
gezonde pannenkoeken met kersen en bananenijs. Yum, een perfect zomers ontbijtje!
Vijgen
Gedroogde vijgen zijn het hele jaar door te krijgen, maar de verse vijgen zijn echt typisch zomerfruit. Vijgen bevatten, net als andere soorten fruit, vitamine C. Maar ze bevatten ook veel vitamine B, wat goed is voor de stofwisseling. Verder zitten in vijgen verschillende mineralen en een hoop vezels. Vijgen zijn heerlijk door een salade, bijvoorbeeld met geitenkaas en walnoten.
Broccoli
Wij van DieetPlaneet zien broccoli als no nonsens super food. Broccoli bevat antioxidanten, wat de cellen beschermt en draagt bij aan een gezonder hart en gezondere bloedvaten. De vitamine K, calcium en fosfor die in broccoli zit draagt bij aan gezonde botten. Gebruik deze groene held bijvoorbeeld in een lekker
soepje.
Doperwten
Deze frisgroene groente zit vol vezels en eiwitten. Veel meer dan de gemiddelde groentesoort! Daarnaast zijn erwten een bron van ijzer en worden onze ogen en ons hart ook blij van doperwten. Er zitten namelijk antioxidanten in. Wist je dat in één peul ongeveer 8 erwten zitten? Dan heb je dus aardig wat peultjes nodig voor
deze vegetarische pasta met champignons en doperwten ;)
Venkel
Venkel is denk ik de minst bekende en gebruikte van dit rijtje. Hartstikke zonde! Venkel wordt vaak als kruid gezien, maar is toch echt een groente. Het smaakt naar anijs en staat bol van de vitaminen en mineralen. De kalium in venkel zorgt voor een gezonde bloeddruk en de vitamine B6 is goed voor je metabolisme. Venkel is niet alleen heerlijk in gerechten (zoals
dit recept met venkel en zalm), je kan de zaadjes ook gebruiken om venkelthee van te maken. Even 10 minuten weken in warm water en je hebt een heerlijk theetje!