10 tips om vaker vegetarisch te eten
Tips
10 tips om vaker vegetarisch te eten
Gepubliceerd op: 20-08-2018 15:05
Door: Naomi Hoekstra
Wil je graag wat vaker vegetarisch eten, of misschien wel helemaal? Maar heb je geen idee hoe te beginnen, waar je op moet letten en hoe je ook je gezelschap kunt overtuigen van jouw vega kookkunsten? Hierbij 10 tips voor lekker en gezond vegetarisch eten!
Zeker als je net begint met een nieuwe eetstijl is het handig een klein beetje vooruit te denken. Dit, om te voorkomen dat je met een hongerklop in de supermarkt staat en ineens geen enkel vegetarisch gerecht meer kunt bedenken.
Met aardappel + groente + vlees/vis is de overstap naar een vegetarische variant vaak wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Maak bijvoorbeeld eens deze aardappelpurree met bonenballen https://www.dieetplaneet.nl/recepten/aaardappelpuree_met_bonenballen_en_uienjus, of maak eens een aardappelstamppot met rucola, paprika, noten en gekookte eieren. Of doe je aardappels met groenten en kikkererwten in de oven. En heb je al wel eens van die heerlijke zoete aardappelfrietjes https://www.dieetplaneet.nl/recepten/knapperige_zoete_aardappelfrietjes gemaakt?
Linzensalade
Couscoussalade
Tempeh-rijstsalade
Buddha bowl met tofu en quinoa
Supersnelle vega burger
1. Neem de tijd
Begin stap voor stap en bouw op. Eet je iedere dag vlees of vis? Begin dan eens met 1-2 dagen vegetarisch. Ben je al een tijdje succescol flexitariër? Ga dan voor 1-2 keer per week/ 2 weken vlees of vis. En bouw zo verder op en stop waar jij tevreden ben!2. Ken je vleesvervangers
Goede (volwaardige) vleesvervangers zijn (p.p.):- 100 gram peulvruchten (kikkererwten, kidneybonen, bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, limabonen, linzen, pinto bonen en sojabonen)
- 100 gram tempeh (ook wel tempé) of tofu
- 40 gram noten of pinda's
- 2 eieren
3. Plan vooruit
Zeker als je net begint met een nieuwe eetstijl is het handig een klein beetje vooruit te denken. Dit, om te voorkomen dat je met een hongerklop in de supermarkt staat en ineens geen enkel vegetarisch gerecht meer kunt bedenken.4. Zorg voor een voorraad van makkelijk en goed te bewaren producten.
Zoals peulvruchten, noten, zilvervliesrijst, quinoa, noem maar op! Zo kun je altijd iets in elkaar flansen en hoef je in het ergste geval alleen nog even een groente uit te zoeken.5. Mix en match op je brood
Naast vleeswaren bestaat er natuurlijk ook kaas en ei voor op brood. Maar vergeet vooral deze lekker opties niet, lekker te combineren met groente: Avocado, hummus (homemade hummus is nóg lekkerder), baba anoush, muhammara, hüttenkäse met bosui en/of radijs.
6. Upgrade de klassieke AGV
Met aardappel + groente + vlees/vis is de overstap naar een vegetarische variant vaak wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Maak bijvoorbeeld eens deze aardappelpurree met bonenballen https://www.dieetplaneet.nl/recepten/aaardappelpuree_met_bonenballen_en_uienjus, of maak eens een aardappelstamppot met rucola, paprika, noten en gekookte eieren. Of doe je aardappels met groenten en kikkererwten in de oven. En heb je al wel eens van die heerlijke zoete aardappelfrietjes https://www.dieetplaneet.nl/recepten/knapperige_zoete_aardappelfrietjes gemaakt?7. Experimenteer en varieer met eenpansgerechten
Eenpansgerechten zijn in het begin vaak het makkelijkst voor het inzetten van vleesvervangers, en daarmee favoriet onder de vegetarische eters. De smaakbommetjes die je ervan kunt maken, zorgen er daarbij voor dat je gezelschap niet eens door heeft dat jij er geen vlees of vis in hebt gebruikt. Denk aan8. Geniet van heerlijke en volwaardige salades, bowls en zelfgemaakte burgers.
Bijvoorbeeld deze:Linzensalade
Couscoussalade
Tempeh-rijstsalade
Buddha bowl met tofu en quinoa
Supersnelle vega burger