Akoori chapati
Ontbijtrecepten
Akoori chapati
(voor 1 persoon)
Door: Warda Mohammad
Nodig
½ tl ghee/ (geklaarde) boter¼ rode ui, fijn gesneden
½ teentje knoflook, uitgeperst
1/4 rode chilipeper, fijn gesneden
een snufje theelepel gemalen komijnzaad
een snufje theelepel garam masala
een snufje theelepel kurkuma
1 tomaat, in blokjes gesneden
1 ei, losgeklopt
1 takje verse koriander
1 chapati
Voor 1 kleine chapati:
60 gram atta of volkoren meel
snufje zout
0,5 tl ghee
75 ml lauw water
(evt. wat water om het deeg vochtiger te maken)
Bereiding
Akoori
Verhit de boter in een koekenpan. Doe de gesnipperde ui in de koekenpan en fruit de ui op matig hoog vuur tot ze een licht bruin kleurtje beginnen te krijgen. Voeg de uitgeperste knoflook en het rode chilipeper toe en bak – af en toe omscheppend- nog circa 1-2 minuten verder. Strooi tijdens het bakken het gemalen komijnzaad, de garam masala en kurkuma over de mengel. Doe, als de kruiden door de uien gemengd zijn, de tomaatblokjes in de koekenpan en giet het geklutste ei er bij. Roer met een spatel het ei dat stolt op de bodem van de koekenpan. Ga door tot het ei helemaal in kleine stukjes verdeeld is. Bestrooi het roerei met de takjes koriander.
Chapati
Doe het meel, het zout en de ghee in een kom en meng de ingrediënten goed met je handen door elkaar. Voeg een half kopje water bij het mengsel en ga door met mengen totdat het zacht en soepel is. Kneed goed door en voeg het resterende water langzaam toe totdat alle ingrediënten zich met elkaar hebben vermengd. Smeer je handen in met wat olie of boter om makkelijker te kneden. Maak van het deeg een bolletje. Rol het bolletje met een deegroller uit tot een grote cirkel van 1 mm dikte. Zet een pan of tawa (Indiase kleine bakpan) op een middelhoog vuur en bak de chapati aan beide kanten. Serveer de Akoori met de vers gemaakte warme chapati.
Tips
- Heerlijk met een kopje chai thee.
- Geen tijd op chapati te maken? Maak een geroosterde volkoren boterham, ook lekker erbij!