Shepherd’s pie met bloemkool-kaaspuree (low carb en vega)
Minder koolhydraten
Shepherd’s pie met bloemkool-kaaspuree (low carb en vega)
(voor 4 personen)
Door: Mara Looij
Nodig
1 grote ui300 gram winterpeen
250 gram champignons
3 tenen knoflook
1 a 2 eetlepels verse tijmblaadjes
1 bloemkool
2 eetlepels olijfolie
400 gram ‘rauw’ vega gehakt
2 eetlepels boter
200 gram tomatenpuree (zonder toegevoegd suiker)
1 klein bouillonblokje
1 eetlepel balsamico-azijn
100 gram (vegetarische) kaas
zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui in ringen, schil en snijd de winterpeen in dunne schijfjes. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in 4-en. Schil en snijd de knoflook fijn. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stam in stukken. Verhit een pan en doe de olijfolie in de hete pan. Bak de ui en peen een minuut of 5, doe dan het ‘rauwe’ vega gehakt erbij en rul ongeveer 5 minuten. Doe de champignons erbij en bak 2 minuten mee. Doe 1 lepel boter erbij met de knoflook en tijm, laat langzaam smelten (geniet van de geur:) en roerbak nog even mee. Voeg nu 200 ml tomatenpuree/ saus erbij, een klein bouillonblokje en de balsamicoazijn. Roer alles goed door en zet het vuur uit. Doe het mengsel in een ovenschaal en zet even apart. Zet op met een laagje water en wat zout, breng aan de kook en kook in ca 10 minuten gaar, giet de bloemkool af. Stamp de bloemkool met 1 lepel boter, flink wat peper. Roer de kaas erdoorheen. Verdeel de bloemkool-kaaspuree bovenop het groentemengsel. Zet een half uurtje in de voorverwarmde oven tot de puree goudbruin is.