Aziatische spruitjes met champignons en cashewnoten
Vegetarisch
Aziatische spruitjes met champignons en cashewnoten
Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag
Nodig
350 gram spruiten150 gram champignons
120 gram bruine basmati rijst
50 gram ongezouten cashewnoten
2 sjalotjes
1 kleine stengel sereh
1,5 cm gember
2 theelepels sesamzaadjes
1 eetlepel sesamolie +
1 eetlepel olie (om in te bakken)
1 teen knoflook
1-2 eetlepels ketjap
1 eetlepel honing
zout
Bereiding
Kook eerst de spruitjes voor, ca 3 minuten voor kleine spruiten of 4 minuten voor wat grotere spruiten. Snijd de champignons in plakjes, snijd de sjalotjes, knoflook en sereh fijn en schil het stukje gember. Rooster de sesamzaadjes. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal ca 25 minuten). Fruit in een hapjespan of wok in een eetlepel sesamolie en een eetlepel wokolie de sjalotjes op middelhoog vuur gedurende 3 tot 4 minuten. Voeg na 2 minuten de fijngesneden knoflook toe. Voeg vervolgens de champignons toe samen met de sereh. Rasp de gember erdoor en laat alles een paar minuten garen (tot de champignons ook gaar zijn). Voeg dan de chilipoeder en ketjap toe en roer de spruiten erdoor. Als laatste de cashewnoten, honing, sesamzaadjes en eventueel nog een snufje zout toevoegen. Serveer de spruitjes met de bruine basmati rijst.