Bloemkool en wortel in een gember-kerrie-kokos sausje (vegan)
Veganistisch
Bloemkool en wortel in een gember-kerrie-kokos sausje (vegan)
(voor 2 personen)
Door: Bianca Rakhorst
Nodig
150 gram bruine basmatirijst200 gram in rechthoekige blokjes gesneden tempeh
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels tamari/ sojasaus
2 eetlepels water
verse gember, een schijf van 2 cm geraspt of fijn gesneden
1 eetlepel kerriepoeder
300 gram bloemkool, in roosjes
200 gram wortels, in blokjes
300 ml kokosdrink (te vinden bij de plantaardige zuivelvervangers, zoals sojadrink)
sap van 1 citroen
2 eetlepels kokoschips
Bereiding
Kook de bruine basmatirijst volgens de instructies op de verpakking. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de tempeh aan alle zijden krokant bruin. Wikkel de tempeh in keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen. Dep de koekenpan schoon met keukenpapier of spoel om. Doe de tempeh terug in de koekenpan en blus af met 2 eetlepels tamari/sojasaus. Verhit het water in dezelfde koekenpan en voeg de gember en kerriepoeder toe, roerbak gedurende 30 seconden, laat het niet aanbranden. Voeg de bloemkool en de wortel toe, roer om zodat de groenten omhuld zijn met het kerriemengsel. Voeg de kokosdrink toe, doe een deksel op de koekenpan en laat zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn. Voeg indien nodig meer kokosdrink toe als de groenten droog komen te staan. Schep de bruine basmatirijst op een bord, verdeel de groenten erover, de tempeh en besprenkel met citroensap en kokoschips.
Tips
- Kun je geen kokoschips vinden? Gebruik dan geraspte kokos
- Vervang de citroen eens door limoen
- Wil je een wat romiger gerecht met een vollere kokossmaak? Gebruik dan kokosmelk in plaats van kokosdrink.
- Van dit recept kun je ook heerlijk een herfst/winter gerecht maken. Vervang de wortels door winterpeen en de bloemkool door pastinaak (4 stuks)