Harira
Veganistisch
Harira
(voor een grote pan soep)
Door: Mara Looij
Nodig
2 winterpenen1 grote ui
3 stengels selderij
2 tenen knoflook
een groot blik kikkererwten (400 gram)
150 gram rode linzen (gedroogd)
2 blikken tomaten op sap (totaal 800 ml)
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel kaneel
1/2 eetlepel pepervlokken (pul biber)
1 eetlepel zoete paprikapoeder
1 eetlepel komijn
1 eetlepel Ras el Hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
een grote handvol verse peterselie
een grote handvol verse koriander
een handvol verse selderijblaadjes
2 vegan bouillonblokken
1/2 liter water
optioneel: een scheutje (1 a 2 eetlepels) honing
Bereiding
Schil de winterpenen, knoflook en de ui. Snijd beiden in kleine stukjes. Was en snijd ook de selderijstengels in kleine stukjes. Leg de ui en de knoflook klaar op een bordje en doe ook de gesneden groente bij elkaar op een bord. Zet ook de gedroogde specerijen alvast klaar in een kommetje. Verhit een grote pan op het vuur. Doe er, als de pan heet is, een flinke scheut olie in. Bak de ui en de knoflook even aan en voeg de gedoogde kuiden toe. De smaken komen vrij in de hete olie. Bak een minuutje mee. Voeg daarna de groenten toe en bak deze enkele minuten mee. Vervolgens de tomatenpuree toevoegen, 1/2 liter water en 2 bouillonblokken. Breng dit aan de kook en laat ca 10 minuutjes zacht koken. Voeg vervolgens de tomaten op sap en de linzen toe en laat het geheel zo'n 30 minuten lekker pruttelen op een zacht vuurtje. Doe hierna de kikkererwten erbij en de verse kruiden en laat de pan nog 5 a 10 minuutjes op het vuur staan. Proef even, je kunt de soep eventueel wat zoeten met een lepeltje honing. Voeg naar smaak extra zout toe. Je kunt de soep pureren als je houdt van een gladdere structuur. Serveer de soep in een schaaltje met een partje citroen en eventueel een dadel.