Koolhydraatarme lasagne met aubergine en courgette
Minder koolhydraten
Koolhydraatarme lasagne met aubergine en courgette
(voor 4 personen)
Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam
Nodig
1 ui1 teen knoflook
4 tomaten
200 gram (vegetarisch) gehakt
1 pakje van 350 gram tomatenpuree
400 gram kidneybonen (1 blik)
1 aubergine
1 courgette
1 pakje geraspte kaas
olijfolie
Kruiden
1 eetlepel nootmuskaat
1 halve theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel chilipoeder
1 halve theelepel zout
1 halve theelepel peper
Bereiding
Saus
Snijd de ui in kleine reepjes en hak de knoflook fijn. Verwarm een diepe pan en voeg er een lepel olie aan toe. Wanneer de pan warm is fruit je de ui en knoflook ongeveer 5 minuten op een laag vuurtje. Fruiten geeft een fijne smaak aan het gerecht en zo heb je minder zout nodig. Was de tomaten en snijd ze in blokjes en voeg ze toe bij de uien en knoflook en laat het extra 5 minuten mee bakken. Daarna doe je het gehakt in de pan en bak het gaar. Voeg één voor één de kruiden toe en meng alles goed samen. Na ongeveer 10 minuten doe je de tomatenpuree en kidneybonen er in. Laat de saus nog ongeveer 5 minuten koken op een laag vuurtje, vergeet niet af en toe goed te roeren.
Lasagne
Verwarm de oven op 200 graden en was ondertussen de aubergine en courgette en snijd ze beiden doormidden en maak dunne plakjes van een halve centimeter. Vet een ovenschaal in met een beetje olie en bedek de bodem met courgette en aubergine. Voeg de saus erover en een handje geraspte kaas. Herhaal deze stap en ga zo door tot de ovenschaal goed gevuld is. Zet de lasagne ongeveer 25-30 minuten in de oven.
Tip
- Om tijd te besparen kan je de gesneden courgette en aubergine in een andere pan (half) gaar bakken met een beetje olie. Dit kan je doen tijdens het maken van de saus. De lasagne hoeft dan nog maar 10 minuutjes in de oven te staan.