Lasagne vegetariane
Vegetarisch
Lasagne vegetariane
(voor 4 personen)
Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag
Nodig
500 ml halfvolle melk300 gram lasagne bladen
250 gram paddenstoelen mix
200 ml passata (tomatenpuree)
125 gram mozzarella (buffel)
50 gram bloem
60 gram boter/ margarine
2 pomodori tomaten (of andere stevige tomaten)
2 kleine preitjes
1 grote aubergine
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
3 eetlepels olijfolie om in te bakken + wat extra
Naar smaak wat druppels Worcestershire saus
1 groente of tuinkruiden bouillonblokje
2 theelepels oregano
Zout
Peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergine in lengte doormidden en vervolgens in plakjes (halve maantjes) van ongeveer een halve centimeter dik. Bak de aubergine vervolgens in een grote pan, in 2 eetlepels olie. Bak de aubergine totdat deze gaar is. Leg daarna de aubergine apart. Snijd de prei fijn en snipper de ui. Ontdoe de rode peper van de zaadlijst en snipper fijn. Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Fruit de gesnipperde ui met uitgeperste knoflook in 1 eetlepel olie. Doe er de fijngesneden rode peper, prei en grof gehakte paddenstoelen bij. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de oregano toe. Doe er, wanneer de paddenstoelen enigszins gaar zijn, de passata bij en een paar druppels Worcestershire saus. Laat het geheel op een laag vuur even doorkoken. Maak nu de bechamelsaus door de de boter in een steelpannetj te smelten en vervolgens de bloem toe te voegen. Laat dit even (2-3 minuten) op een laag vuur garen. Giet er vervolgens in delen de melk bij. Roer telkens met een garde het geheel goed door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijdt de tomaten in plakken en verwijder zoveel mogelijk de natte delen. Vet een ovenschaal licht in met wat olie. Op de bodem 2 a 3 eetlepels bechamelsaus aanbrengen en hierop de eerste laag lasagne bladen leggen. Vervolgens de helft van het paddenstoelen mengsel erover verdelen en daarboven op de helft van de aubergine plakjes. Hierover dan weer 2 a 3 eetlepels bechamelsaus en een laagje lasagne bladen. Vervolgens de rest van het paddenstoelen mengsel, de aubergine plakjes en weer 2 a 3 eetlepels bechamelsaus en een laag lasagne bladen. Bedek tenslotte de bovenste laag lasagne bladen volledig met bechamelsaus en verdeel de plakken tomaat erover. Verdeel de mozzarella hierover en besptrooi naar smaak met versgemalen peper. Besprenkel de lasagne, voordat deze de oven in gaat, licht met olijfolie. Bak je schotel 35-40 minuten in de oven.