Pittige snijbonenstamppot met kruidige gehaktbal
Vlees
Pittige snijbonenstamppot met kruidige gehaktbal
(voor 4 personen)
Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag
Stamppot met smaak!
Nodig
stamppot800 gram aardappelen
600 gram snijbonen
2 theelepels kerrie massala
1-2 theelepels sambal (naar smaak)
zout
gehaktballen
450 gram rundergehakt
1 ui gesnipperd
1 ei
2 tenen knoflook
2 eetlepels paneermeel
2 theelepels komijn (Jintan)
1 theelepel chilipoeder
1 scheut ketjap
paar druppels worcestersaus
zout en peper
Voor het braden: 1 klontje boter en een eetlepel olie
Bereiding
Stamppot
Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met de snijbonen in een grote pan en breng met een beetje zout aan de kook. Laat ongeveer 12-15 minuten doorkoken tot de aardappels en snijbonen goed gaar zijn. Houd bij het afgieten een beetje vocht achter om de stamppot smeuïg te maken. Gebruik een stamper om de aardappelen en snijbonen grof te stampen en door elkaar te roeren. Roer de sambal en kerrie massala er doorheen.
Gehaktballen
Meng het gehakt met alle ingrediënten en kneed dit goed door elkaar. Verdeel het mengsel vervolgens in vieren en draai er gehaktballen van. Braad de gehaktballen eerst rondom aan tot ze mooi bruin zijn. Voeg vervolgens een kopje water toe en dek af met een deksel om ze te laten garen. Na ca 20 minuten zijn de gehaktballen gaar. De stamppot heeft al veel smaak en jus is niet echt nodig. Mocht je toch jus willen, maak van het braadvet een jus door er nog wat water aan toe te voegen en eventueel wat peper.