Shaksuka in 6 stappen

Door: Tesse Leermakers

Dit oosterse eenpansgerecht is heerlijk als ontbijt of lunch en zit boordevol groente.

Nodig

4 eieren
1 grote aubergine
2 oranje paprika’s (of andere kleuren kan ook)
5 trostomaten (400 g) of een blikje tomaten blokjes
1 grote ui
3 knoflooktenen
1 blaadje laurier
1 theelepel komijn
1 theelepel harissa
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
snuf soemak
olijfolie
feta
peterselie of koriander

Bereiding

Stap 1

Grill de aubergine en paprika’s. Dit kan op twee manieren:
- Snijd de aubergine en de paprika’s in kleine blokjes en grill ze op een bakplaat in de oven of in een pan op het vuur met olijfolie en wat peper en zout tot ze zacht en gaar zijn geworden
- Rooster de hele paprika en de hele aubergine boven het vuur van het fornuis, laat de schil helemaal zwart blakeren,  doe de paprika en de aubergine vervolgens in een afgesloten zakje en laat het nog 10 minuten door garen.

Stap 2

Snijd de ui fijn en pers de knoflook, bak deze in olijfolie in een hapjes pan.

Stap 3

Snij vervolgens de tomaten in blokjes en voeg wanneer de ui glazig is geworden de tomaten toe. Breng op smaak met laurier, harissa, komijn, paprikapoeder en soemak. Laat dit ongeveer 15 minuten op het vuur garen. Haal vervolgens het laurierblaadje er uit.

Stap 4

Pel de zwarte schil van de paprika en de aubergine en snij het zachte vruchtvlees in blokjes. Voeg de aubergine en de paprika aan de tomaten toe. Meng het geheel en maak op smaak met peper en zout.

Stap 5

Zet het vuur laag en maak 4 gaatjes in de saus en breek hier de eieren in. Doe de deksel op de pan en laat de eieren in +/- 10 minuten stollen.

Stap 6

Bestrooi de bovenkant van de shaksuka met wat feta en de verse peterselie of koriander en serveer in de pan.
 

Tip

Lekker met brood.

Cookies Contact en afspraak