Speltbrood
Bakken
Speltbrood
1 brood van 12 plakjes
Een broodbakmachine is ideaal om het werk te laten doen als je weinig tijd hebt. Ook een keukenmachine is een handig apparaat om het deeg te laten kneden. Maar zélf kneden is natuurlijk meteen een goede work-out!
500 gram speltmeel of volkorenmeel
5 gram gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
300 ml water
3 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels pompoenpitten
+/- 10 gram zout
Verwarm de oven voor op 230 °C
Rooster de zonnebloempitten en pompoenpitten kort in een pan
Doe alle ingrediënten (niet al het water) in een kom (in de keukenmachine of mengkom)
Voeg het zout als laatste toe
Kneed het deeg of zet de machine aan op de eerste stand +/- 5 min. Voeg indien nodig het extra water toe zodat het een soepel deeg wordt
Kneed het deeg nogmaals, of zet de machine nogmaals +/- 5 min op stand 1 tot je het deeg een egale kleur heeft
Haal het deeg uit de kom of machine en bol het op
Leg het deeg in een kom en overdek het met een natte theedoek (zet het op een warme plaats)
Laat het deeg minimaal 20 minuten rijzen
Druk het deeg plat en bol het opnieuw op
Laat het deeg nogmaals min. 20 minuten rijzen
Vet een brood/bakblik in met de olie
Leg het deeg in het bakblik en laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen
Maak het deeg nat voor je het gaat bakken
Zet het deeg in een voorverwarmde oven om 230°C
Het brood is na 35 minuten mooi bruin en klaar!
Nodig
500 gram speltmeel of volkorenmeel 5 gram gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
300 ml water
3 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels pompoenpitten
+/- 10 gram zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 °CRooster de zonnebloempitten en pompoenpitten kort in een pan
Doe alle ingrediënten (niet al het water) in een kom (in de keukenmachine of mengkom)
Voeg het zout als laatste toe
Kneed het deeg of zet de machine aan op de eerste stand +/- 5 min. Voeg indien nodig het extra water toe zodat het een soepel deeg wordt
Kneed het deeg nogmaals, of zet de machine nogmaals +/- 5 min op stand 1 tot je het deeg een egale kleur heeft
Haal het deeg uit de kom of machine en bol het op
Leg het deeg in een kom en overdek het met een natte theedoek (zet het op een warme plaats)
Laat het deeg minimaal 20 minuten rijzen
Druk het deeg plat en bol het opnieuw op
Laat het deeg nogmaals min. 20 minuten rijzen
Vet een brood/bakblik in met de olie
Leg het deeg in het bakblik en laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen
Maak het deeg nat voor je het gaat bakken
Zet het deeg in een voorverwarmde oven om 230°C
Het brood is na 35 minuten mooi bruin en klaar!