Surinaamse bietenstamppot
Vlees
Surinaamse bietenstamppot
2 personen
Nodig
400 gram aardappelen400 a 500 gram gekookte rode bieten
200 gram mager rundertartaarder
2 eetlepels zoete ketjap
een halve theelepel five spices kruidenpoeder
100 ml bouillon
een eetlepel olie of boter
3 eetlepels zilveruitjes
3 zoetzure augurkjes
een eetlepel kappetjes (als je ervan houdt)
zwarte peper
Bereiding
Schil, was en snijd de aardappelen in vieren. Kook de aardappelen ca 20 minuten in een klein laagje kokend water.Verhit de olie in een koekenpan en bak het gehakt. Voeg tijdens het bakken de ketjap en de vife spices kruidenpoeder toe. Bewaar de jis die ontstaat na het toevoegen van de ketjap.
Schil en snijd de bieten in blokjes.
Als de aardappelen gaar zijn, giet ze af en voeg de bouillon toe aan de gekookte aardappelen en laat dit even staan met de deksel op de pan. De bouillon trekt dan in de aardappelen en de puree wordt hierdoor lekker 'romig'. Voek de zwarte peper toe, naar smaak.
Stamp de aardappelen tot puree en stamp hierna de bietjes met totdat alles fijn is.
Roer de tartaat, mét de ontstane jus van de ketjap, door het mengsel.
Roer de kappertjes en zilveruitjes door de stamppt.
Doe de stammpot in een schaal, garneer met de augurkjes en dien op.
Tip: deze stamppot kan ook koud worden gegeten. Verrassend als lunch!