Vegetarische bitterballen
Vegetarisch
Vegetarische bitterballen
(16 stuks)
Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Tilburg
Een vegetarische variant op het lekkere Hollandse borrelhapje
Nodig
150 gram Hüttenkäse2 teentjes knoflook
150 gram oesterzwammen
1 ei
1 hand verse bladpeterselie
4 volkoren boterhammen
Peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rooster de boterhammen en verkruimel ze daarna in een keukenmachine. Haal ongeveer de helft tot driekwart van de kruimels uit de keukenmachine en zet apart.
- Snijd de knoflook teentjes in plakjes en de oesterzwammen in kleine stukjes. Bak deze in een koekenpan met twee eetlepels olie voor ongeveer 5 minuten.
- Voeg de oesterzwammen met knoflook, 1 ei, de hüttenkäse, een snuf peper en zout en de peterselie toe aan de keukenmachine. Meng tot een plakkerig mengsel.
- Draai ongeveer 16 ballen van het mengsel en rol elke bal door de achtergehouden broodkruimels.
- Leg de bitterballen op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak in 15 minuutjes tot ze goudbruin zijn.
- Lekker om te serveren met mosterd :)
Tips (ter variatie)
- Vervang de knoflook en oesterzwammen voor 100 gram shiitakes en het witte en zachte groene gedeelte van twee preien in ringetjes. Bak deze ook 5 minuten en volg verder het recept zoals hierboven.
- Vervang de peterselie met 1 eetlepel gehakte oregano en 1 eetlepel gehakte tijm.