Vegetarische samosa’s

(voor 35 stuks)

Door: Warda Mohammad

Verantwoorde borrelhapjes!

Nodig

20 vellen filodeeg (totaal ca. 250 gram)
750 gram (kruimige) aardappelen
200 gram doperwten
1 ui
1 teentje knoflook
½  eetlepel chilipoeder
½  eetlepel korianderpoeder
½ eetlepel nigella zaad
½ eetlepel garam masala
½ theelepel gemberpoeder
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijn
1 theelepel zout
8 takjes verse koriander

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes. Kook ze beetgaar. Dit duurt circa 15 minuten. Of ze gaar zijn kun je controleren door met een vork in de aardappelen te prikken. Verhit een grote koekenpan op matig vuur, doe er een scheutje olie in en bak hierin het ui en knoflook ca. 5 min. onder regelmatig omscheppen tot het bruin aankleurt. Voeg vervolgens alle kruiden en zout toe. Draai het vuur laag en laat het mengsel onder af en toe omscheppen zachtjes laten bakken.Haal de pan van het vuur. Dnijd de takjes koriander fijn en voeg deze toe aan de samosavulling samen met de aardappelblokjes en doperwten (als je verse doperwten gebruikt, kook ze dan eerst 5 minuten in water). Stamp de vulling grof en leg dit apart. Neem een vel filodeeg en snijd het filodeeg (aan de lange kant) in 4 gelijke repen en leg ze netjes op elkaar. Iedere reep wordt 1 samosa. Dek de stapel losjes af met keukenfolie zodat ze niet uitdrogen. Neem een reep filodeeg onder het folie vandaan en leg deze in de lengte voor op het werkvlak. Bestrijk hem licht met olie en schep 1 volle eetlepel van de vulling op het dichtsbijzijnde uiteinde. Til de linker onderhoek op en klap hem schuin over de vulling. Vouw het filodeeg op deze manier om de vulling zodat er een driekhoekje ontstaat. Vouw nu net zolang door totdat je een driehoekje overhoudt en de hele reep gebruikt is. Leg de samosa’s op een bakplaat en bak ze in 12-15 minuten af in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
 

Tip

Serveer de samosa’s met chutney of raita (yoghurtsausje).

Cookies Contact en afspraak