Wat is slaapapneu?
Wanneer je slaapt ontspant je gehele lichaam zich, ook de spieren in je keel. In deze ontspannen toestand wordt de ademruimte nauwer. Als je slaapapneu hebt, treden er tijdens deze staat van ontspanning ademstops op. Elke keer na zo’n ademstop moet het lichaam extra hard werken om vers zuurstof rond te pompen. Als reactie op zo’n ademstop zorgt je lichaam ervoor dat je ‘wakker’ wordt en weer kunt ademen. Je wordt niet echt wakker maar je gaat er lichter door slapen waardoor je veel minder goed uitrust. Omdat de ademstops tijdens de slaap plaatsvinden, kan het zijn dat je niet van jezelf weet dat je slaapapneu hebt en waardoor het komt dat je je zo moe voelt. Je spreekt van het slaapapneu syndroom (OSAS: Obstructief Slaapapneusyndroom ) als de ademstops 5 keer, of vaker, binnen een uur optreden.
Hoe weet je of je slaapapneu hebt?
Als je te zwaar bent en je erg moe voelt kunnen dat indicatoren zijn voor slaapapneu. Om zeker te weten of je slaapapneu hebt kan de huisarts je doorsturen naar een slaapcentrum. Daar overnacht je of je krijgt apparatuur mee voor thuis. Tijdens je slaap worden metingen gedaan die aanwijzen of er inderdaad sprake is van slaapapneu.
Oorzaken slaapapneu
Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben.
- Erfelijke oorzaken, zoals: een korte onderkaak, longafwijkingen of keel- neus en oor-afwijkingen.
- Overgewicht
- Roken
- Alcoholgebruik
Risico’s slaapapneu
Als je slaapneu hebt, ligt chronische vermoeidheid op de loer. Hierdoor neemt het risico op hart en vaatziekten ernstig toe. Bij elke ademstop heb je even zuurstoftekort, de bloeddruk wordt hierdoor hoger en de kans op slagaderverkalking en hartritmestoornissen nemen toe. Ook bestaat het risico dat je zodanig vermoeid raakt dat je overdag in slaap valt, wat met name in het verkeer erg gevaarlijk is. Vermoed je bij jezelf slaapapneu? Ga dan naar de huisarts voor verder onderzoek.
Slaapapeu en overgewicht
De omtrek van je nek is een indicator voor het risico op slaapapneu, hoe groter de nekomtrek, hoe groter het risico. Overgewicht geeft dus een hoger risico op het krijgen van slaapapneu. En helaas werkt dit ook andersom. Want slaapapneu beinvloedt je hormoonhuishouding. Als je onvoldoende (diep) slaapt wordt er 24% meer honger-hormoon (ghreline) en 18% minder verzadigingshormoon (leptine) aangemaakt. Hierdoor zal je meer honger hebben dan iemand die goed uitgerust wakker wordt. Als je je moe voelt, is de kans groter dat je sneller naar koolhydraatrijke voedingsmiddelen grijpt, met als gevolg suiker en insulinepieken en daardoor nog meer trek. Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker. Overigens kunnen mensen met een gezond of laag gewicht ook aan slaapapneu lijden, maar dat komt wel minder vaak voor.
Slaapapneu en insulineresistentie
Door overgewicht, obesitas en te veel buikvet, kan je lichaam insulineresistent worden. Insulineresistentie in combinatie met slaapapneu kan het afvallen veel moeilijker maken. Bij insulineresistentie wordt de kans op diabetes type 2, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten groter. Een leefstijladvies, voor jou persoonlijk met aandacht voor de koolhydraten in de voeding helpt om op de juiste manier te eten en af te vallen.
De diëtist en slaapapneu
De diëtist maakt in samenspraak met jou een voedings- en leefstijladvies op maat. Met praktische en haalbare stappen werk je aan een gezondere leefstijl met als doel een gezonder gewicht. De dietist begeleidt en ondersteunt je in dit proces. Ook ziet ze/ hij erop toe dat je voldoende van alle vitamines en mineralen binnenkrijgt. Ook kan de dietist je adviseren en coachen bij het koolhydraatbeperkt dieet en vertelt ze je wat voor jou de beste hoeveelheid koolhydraten is.
Dietisten gespecialiseerd in Slaapapneu