Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes wordt in medische termen Diabetes Gravidarum of Gestational Diabetes Mellitus (GDM) genoemd. Door veranderingen in de hormoonhuishouding reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insuline zorgt voor de opname van suikers uit je bloed in de cellen. Bij een normale zwangerschap wordt extra insuline aangemaakt om dit te compenseren. Bij zwangerschapsdiabetes is dit niet voldoende.
 

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt meestal in de tweede helft (vanaf de 24e week) van de zwangerschap ontdekt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij twee tot vijf procent van alle zwangere vrouwen. De meest duidelijke symptomen zijn veel dorst, veel plassen en veel vruchtwater. Na de bevalling verdwijnt de diabetes meestal meteen. Zowel de moeder als de baby later wel meer kans op diabetes type 2, het is dus belangrijk ook na de bevalling op het eetpatroon te letten.
 
Wie hebben risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes?
 Vrouwen die:
  • eerder een baby kregen van meer dan 4500 gram
  • eerder zwangerschapsdiabetes hebben gehad
  • te zwaar zijn (BMI 30 of meer), al voor de zwangerschap
  • wel eens een miskraam hebben gehad
  • een vader, moeder, broer of zus hebben met diabetes type 2
  • van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst zijn
  • een te hoog cholesterol of bloedsuiker hebben
Gevolgen van zwangerschapsdiabetes
Er blijven meer suikers in je bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor krijgt ook de baby meer suikers binnen en gaat dus ook meer insuline aanmaken. Insuline zorgt ook weer voor extra vetopslag waardoor je baby groter wordt. Hierdoor kan de bevalling langer duren en is er een grotere kans op een keizersnede. Een te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt daarbij het risico op infectie.
 

Hoe kan de diëtist helpen bij zwangerschapsdiabetes?

Een aanpassing in het voedingspatroon is meestal voldoende. Soms moet er tijdelijk insuline bijgespoten worden. Je diëtist analyseert je eetgedrag, helpt je bij het kiezen van de juiste voeding en een goede verdeling van het eten over de dag. Daarnaast adviseert ze je over de beweging. Het doel is dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk wordt.


Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes.

 

Dietisten gespecialiseerd in Zwangerschapsdiabetes

Diëtist/ leefstijlcoach Jamila  Saidi

Diëtist/ leefstijlcoach Jamila Saidi

Jamila is een gedreven persoon met een passie voor voeding en leefstijl. De combinatie van haar positiviteit, sociale aard, inlevingsvermogen en luisterend oor zorgt ervoor je je bij haar direct op je gemak voelt. Jamila zorgt samen met haar client naar een haalbaar plan, waarmee doelen behaald worden. Naast haar vak houdt Jamila van het uitproberen van nieuwe restaurantjes, het kijken van documentaires, lezen en hardlopen. Jamila spreekt naast Nederlands ook de Arabische en Engelse taal vloeiend. Berberse kan zij goed verstaan. 
Jamila werkt in : Utrecht
Diëtist Phoebe  Gödderz

Diëtist Phoebe Gödderz

Phoebe omschrijft zichzelf als open, nuchter, direct en zorgzaam. Zij is een foodie in hart en nieren. De impact van voeding op gezondheid heeft haar interesse altijd al gehad. Dit begon als een hobby, en breidde zich uit tot een studie Voeding&Dietetiek. Een betere gezondheid door een lekker en leuk eetpatroon dat bij jou past, is haar ultieme doel. Zolang Phoebe zich herinnert, heeft ze een prikkelbare darm (PDS), zij weet daardoor als geen ander hoe het is om met buikklachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en een onregelmatig ontlastingspatroon te leven. Door te testen welke voedingsmiddelen haar buikklachten triggeren, heeft ze inzicht in welke voedingsmiddelen (en hoeveelheden) haar buikklachten veroorzaken/ verergeren. Hierdoor heeft zij veel meer in controle over de darmklachten. Vanuit haar eigen ervaring begeleidt en adviseert zij ook jou om een pijnlijke buik, buikkrampen en gasvorming te verminderen. 
Phoebe werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia  Izeboud

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah  Chorho

Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak