Bariatrische chirurgie
Bariatrische chirurgie is een verzamelnaam voor operaties die bedoeld zijn om mensen met ernstig overgewicht (BMI>40) te helpen (veel) gewicht te verliezen. We bespreken hier de drie meest voorkomende operaties: gastric bypass (maagverkleining/ omleiding), gastric sleeve (maagverkleining) en gastric banding (maagband) én hoe je dietist je hierbij ondersteund.
Gastric bypass (maagverkleining)
De gastric bypass wordt het meest uitgevoerd in Nederland. Door middel van een operatie wordt je maag kleiner gemaakt: van het bovenste gedeelte wordt een kleinere maag gecreërd. Hieraan wordt het bovenste deel van de dunne darm vastgezet. De rest van de maag blijft in tact, er komt geen voedsel meer in maar blijft wel spijsverteringssappen aanmaken. Deze komen later in je darm weer bij het voedsel terecht. De 'nieuwe maag' is ongeveer zo groot als een kiwi. Je eet daardoor kleinere porties. Daarnaast is de aansluiting van maag op darm anders: normaal gesproken zorgt een sluitspier (de pylorus) dat het voedsel vanuit de maag niet direct de darm in gaat en blijft een maaltijd normaal gesproken zo’n 2-3 uur in je maag. Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.Gastric sleeve (maagverkleining)
Bij de gastric sleeve wordt door middel van een operatie een deel van je maag weggehaald. Er wordt een 'buismaag' gecreërd. Door deze kleinere maag zit je sneller vol en kan je alleen kleine porties eten. En dat leidt tot gewichtsverlies. In tegenstelling tot de gastric bypass wordt je darm niet omgeleid en de sluitspier van maag op darm blijft intact. Je kan hierdoor met een gastric sleeve geen dumpingklachten krijgen.Gastric Banding (maagband)
Bij gastric banding wordt er door middel van een operatie wordt een band om het bovenste deel van je maag gelegd. Deze band zorgt ervoor zorgt dat het voedsel een tijdje in het bovenste gedeelte van de maag blijft. Hierdoor zit je snel vol en kan je alleen kleine porties eten. De sluitspier van maag op darm blijft dus intact. Je kan hierdoor geen dumpingklachten krijgen.Voorbereidingstraject bariatrische chirurgie
Als je in aanmerking wilt komen voor bariatrische chirurgie krijg je een doorverwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis. Vervolgens ga je een traject in. In dit traject wordt met de chirurg, internist, psycholoog, dietist en fysiotherapeut bepaald of je in aanmerking komt voor een operatie en een plan opgesteld. Er kan worden besloten dat het nodig is om voor de operatie minimaal 3 maanden onder begeleiding van een dietist een gezond eetpatroon aan te leren. Dit is een belangrijke voorbereiding op wat er na de operatie gaat komen.
Voedingsadviezen na een Gastric Bypass
- Eet 6 x per dag kleine maaltijden, begin met licht verteerbare voedingsmiddelen zoals een beschuitje/cracker/geroosterd broodje en neem later broodsoorten. Kies bij de warme maaltijd voor vis en kip, dit valt lichter dan vlees
- Drink dagelijks minimaal 1,5 liter vocht. Gekookt water of mineraalwater valt vaak beter als leiding water niet lukt. Thee of suikervrije limonade gaat soms ook beter dan leidingwater.
- Drink 20 minuten vóór het eten of 20 minuten na het eten. Niet tegelijk!
- Neem dagelijks voldoende vitaminen en mineralen mede door middel van een Multi vitamine preparaat
- Let erop dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (600 ml zuivel per dag, eiwitrijk broodbeleg, stukje (80 – 100 g) vlees/kip/ei/vis bij de warme maaltijd). Als de warme maaltijd moeizaam gaat neem liever eerst het vlees of de kip en daarna de groente en pasta/aardappelen/rijst.
- Eet rustig en kauw goed. Eet aan tafel en zo nodig apart van het gezin om rustiger te eten. Neem ruim de tijd voor een eetmoment.
- Weeg jezelf maximaal 1 x per week, het afvallen gaat met horten en stoten op de weegschaal.
Aandachtspunten na een gastric Bypass
Er kan na een gastric bypass lactose intolerantie ontstaan. De darm kan dan geen geen lactose (melksuiker) meer afbreken waardoor je darmkrampen en/of diarree krijgt na het eten van lactose. Sommige mensen kunnen wel nog een beetje lactose afbreken, anderen helemaal niet. De dietist kan je helpen bij een lactose-arm dieet. Je kunt problemen krijgen met de ontlasting doordat het moeilijk is om voldoende vezels en vocht binnen te krijgen. Naast rustig eten moet er ook rustig gedronken worden: in een keer een glas drinken wegklokken gaat niet meer. Het drinken moet dus ook verspreid over de dag gebeuren, en mag niet tegelijk met iets te eten. Hierdoor drinken veel mensen na een gastric bypass te weinig. Ook kan er misselijkheid en/of aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen optreden. De dietist kan met je meekijken of je mogelijk tekorten hebt en zal adviezen geven om bepaalde klachten te verminderen. Ook als het gewichtsverlies tegenvalt of als iemand te snel afvalt kan een dietist hierbij helpen.Gewichtsverlies na gastric bypass
Het gewicht zakt de eerste twee jaar met gemiddeld 33%. Na 2 jaar neemt het gewicht meestal toe met als eindresultaat vaak 25% gewichtsverlies op de lange termijn. Gewichtstoename na een periode veel te zijn afgevallen is vaak moeilijk te accepteren. De dietist begeleidt en ondersteunt je in dit proces. Bij de andere operaties gelden iets andere voedingsadviezen. Ook voor bariatrische ingrepen anders dan de gastric bypass kan je bij ons terecht.Voor- en nadelen bariatrie
Voordelen
- Veel afvallen (gemiddeld 25% gewichtsverlies op de lange termijn)
- Snel verzadigd voelen en/of gebrek aan hongergevoel
- Door het afvallen veel gezondheidswinst: lagere bloeddruk, normaliseren bloedglucose en cholesterolwaarden, verhoging vruchtbaarheid
- Zoals bij elke operatie: risico op complicaties en op overlijden
- U zal zich levenslang moeten houden aan de voedingsrichtlijnen voor na een gastric bypass om klachten en voedingstekorten te voorkomen (rustig eten, goed kauwen, beperken/vermijden van suiker en vet, 6 eetmomenten per dag)
- Verhoogde kans op het ontstaan van lactose intolerantie en tekorten aan vitamines.
- Dumpingklachten (zweten, duizeligheid, onwel voelen) bij te veel zoetigheid en/of vetrijk eten (bij gastric sleeve en maagband géén risico op dumpingklachten)
- Door het snelle afvallen kan er vermoeidheid en haaruitval optreden.
- Mogelijk last van obstipatie en/of diarree.
Hoe helpt de dietist bij gastric bypass/ maagverkleining/ maagband?
Voor de ingreep gaat je dietist met je aan de slag om anders te leren eten. Het is onder meer heel belangrijk dat je leert om rustig te eten, goed te kauwen, je eten te verdelen in 6 porties over de dag en niet te drinken tijdens het eten. Als je dit na de operatie niet goed beheerst kun je veel klachten krijgen van bijvoorbeeld braken, pijn in de maag of voedingstekorten. Na de operatie blijf je onder begeleiding van het ziekenhuis, ook de dietist van het ziekenhuis zal je nog een jaar blijven begeleiden. Direct na de operatie helpt de dietist je met de overgang van vloeibare - (de eerste dagen na de operatie) naar vaste voeding. Daarna zal de dietist je ondersteunen in het inpassen en volhouden van het veranderde eetpatroon. Bij het aanleren van het juiste eetgedrag voor en na bariatrie kunnen de dietisten van DieetPlaneet je uitstekend helpen. Zij hebben hebben hier ruime ervaring mee. Indien nodig onderhoudt je dietist contact met de dietist in de ziekenhuizen voor overleg.Dietisten gespecialiseerd in Bariatrische chirurgie: gastric bypass/ maagverkleining/ sleeve
Diëtist/ leefstijlcoach Gaye Kaya
Gaye. Sprankelend en positief. Sociaal, verbaal en communicatief sterk. Nieuwsgierig, geïnteresseerd, doortastend. Haar positiviteit, energie en open houding maakt de grootste mopperpot een stukje vrolijker. Met mensen van alle leeftijden kan zij goed opschieten. Gaye groeide op met de Turkse (eet)cultuur en deze kent de heerlijke en uitgebreide keuken als haar broekzak. Zij begrijpt de verleiding van lekker eten en de valkuil om meer te eten dan goed voor je is. Op dit gebied is zij ervaringsdeskundig. Genietmomenten creëren binnen een gezond eetpatroon zijn volgens haar key.
Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink
Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in :
Amsterdam
Diëtist Hafize Sari
Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken.
Hafize werkt in :
Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden
Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Diëtist Marleen Hankala
Een harde werker met een zacht hart, dat is Marleen. Als 8 jarig meisje vluchtte zij met haar familie vanuit Irak naar Nederland, met de hoop op een beter leven. Gelukkig is die hoop werkelijkheid geworden. Marleen vindt het, mede door deze ervaring, belangrijk om ook anderen te ondersteunen. Dat deed ze al in haar jeugd: voor ouders en kennissen vertalen bij een doktersafspraak bijvoorbeeld. Bij een beroepskeuzetest kwam diëtist op nummer 1. Dat was dus duidelijk, Marleen koos voor de opleiding voeding en diëtetiek en studeerde in 2013 af. Door een samenloop van omstandigheden belandde ze echter eerst in het hotelwezen in plaats van in een diëtistenpraktijk. Zij trouwde en kreeg twee prachtige kinderen. Maar de duidelijke uitkomst van haar beroepskeuzetest vergat zij niet. En nu de tijd rijp is, gaat zij als diëtist aan de slag. Of het nu over gezondheid gaat of andere uitdagingen, Marleen biedt een luisterend oor, waardoor jij je begrepen en gesteund voelt. Haar levenservaring en empathische aard helpen hierbij.
Marleen werkt in :
Amsterdam