Hormonen
Vermoeidheid, zoetbehoefte, depressieve gevoelens, een onrustige huid, een gewicht dat je niet onder controle krijgt? Is ke hormoonhuishouding in balans? Hormonen spelen een rol bij veel processen in je lichaam. De werking van hormonen is als een ingewikkeld netwerk waarbij alle processen elkaar beïnvloeden. Als de balans hierin niet helemaal goed zit, zul je dat merken.
Een onregelmatige cyclus is een signaal van een verstoorde hormoonbalans. Laat dit checken bij je huisarts. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten anticonceptie waardoor je niet meer weet hoe je cyclus zich van nature gedraagt en of deze regelmatig is of niet. Andere signalen die kunnen duiden op een verstoorde hormoonbalans:
Signalen bij een verstoorde hormoonbalans
Een onregelmatige cyclus is een signaal van een verstoorde hormoonbalans. Laat dit checken bij je huisarts. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten anticonceptie waardoor je niet meer weet hoe je cyclus zich van nature gedraagt en of deze regelmatig is of niet. Andere signalen die kunnen duiden op een verstoorde hormoonbalans:
- Slecht slapen en vermoeidheid
- Opvliegers
- Neerslachtige of depressieve gevoelens
- Een onbedwingbare zoetbehoefte
- Schommelende bloedsuikerspiegel
- Haaruitval
- Vetopslag met name rondom middel
- Hoog of laag libido
Leefstijl en je hormonen
Leefstijl speelt een grote rol binnen hormoonhuishouding. Denk hierbij aan eet- beweegpatroon belangrijk stressregulatie. Stress (cortisol) verergert een hormonale disbalans.
Tips voor minder stress
- Een regelmatig ritme, denk aan opstaan en gaan slapen
- Een goede combinatie van intensief en matig intensieve beweging
- Een regelmatig eetpatroon
- Een volwaardig eetpatroon met voldoende vitamines en mineralen, met af en toe iets lekkers
- Eventuele toch tekortkomende vitamines en mineralen aanvullen door supplementen
- Soms een beperking of aanpassing in de inname van koolhydraten
- Voldoende ruimte voor rust en ontspanning
- Eventuele aanpassing anticonceptie
Rustig aan
Het creerren van een andere balans kost tijd. Maak stapsgewijs kleine aanpassingen die je kunt volhouden; vaker een wandelingetje, een dankbaarheidsdagboek bijhouden, dagelijks een kwartiertje yoga, een aantal keren per dag een minuut bewust ademhalen. Het gaat erom is dat het voor jou werkt.Dietisten gespecialiseerd in Hormonen

Diëtist/ leefstijlcoach Gaye Kaya
Gaye. Sprankelend en positief. Sociaal, verbaal en communicatief sterk. Nieuwsgierig, geïnteresseerd, doortastend. Haar positiviteit, energie en open houding maakt de grootste mopperpot een stukje vrolijker. Met mensen van alle leeftijden kan zij goed opschieten. Gaye groeide op met de Turkse (eet)cultuur en deze kent de heerlijke en uitgebreide keuken als haar broekzak. Zij begrijpt de verleiding van lekker eten en de valkuil om meer te eten dan goed voor je is. Op dit gebied is zij ervaringsdeskundig. Genietmomenten creëren binnen een gezond eetpatroon zijn volgens haar key.

Diëtiste Mees Stegeman
Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens.
Mees werkt in :
Amsterdam

Diëtist Jennifer Plein (online)
Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken!
Jennifer werkt in :
Amsterdam

Diëtist/ leefstijlcoach Mariska Mosk
Genieten van het leven, met haar gevoel als leidraad, behulpzaam, zorgzaam en leergierig zijn woorden waarmee Mariska zichzelf omschrijft. Al als kind was Mariska nieuwsgierig naar voeding en goed zorgen voor haar lichaam, en toen zij als jong volwassene in een burn-out raakte, werd deze interesse nog groter. Ze leerde in deze periode dat een goede balans op het gebied van voeding-beweging-mind dé fundamenten zijn voor een gezond en zo gelukkig mogelijk leven. Een persoonlijke valkuil is de neiging over eigen grenzen heen te gaan, en vervolgens weer te merken dat dit impact heeft op haar persoonlijke levensgeluk en gezondheid. Persoonlijke ontwikkeling stopt niet, altijd blijven schaven en aanpassen dus. Mariska's motto: "Waar een wil is, is een weg, maar dan moet je de weg wél willen ontdekken".