Wat is obstipatie (constipatie)?

Obstipatie is verstopping van de darmen. Je spreekt van obstipatie als minder dan 3 keer per week naar het toilet gaat voor nr.2 én dat het moeizaam gaat. Obstipatie ontstaat doordat de voedsel massa te lang in de dikke darm blijft. In de dikke darm wordt vocht geabsorbeerd en daardoor wordt de ontlasting harder en droger.


Wie hebben een hoger risico op obstipatie?

Als je ongezond en vezelarm eet en/ of te weinig beweegt is de kans aanwezig dat je last van obstipatie krijgt. Maar ook als je ouder wordt, kun je er vaker last van krijgen, de energiebehoefte en -intake wordt doorgaans lager bij het ouder worden en wie minder eet, krijgt ook minder vezels binnen. Ook wordt de beweging vaak minder. Vrouwen hebben vaker last van obstipatie dan mannen. Waarom dat dat is, is niet helemaal duidelijk. Misschien dat vrouwen meer last van schaamte hebben en zich minder prettig voelen om naar het (openbare) toilet te gaan, zou kunnen meespelen. 


Wat is een gezond poep-patroon?

Ieder mens is anders en heeft dus ook zijn eigen ontlastingspatroon. Gezond kan zijn 3x per dag, maar ook  3x per week. Dat is allemaal prima, zolang je soepel en pijnloos naar het toilet kunt gaan en het gevoel hebt helemaal klaar te zijn na de grote boodschap.


Mogelijke oorzaken van obstipatie

  • een ongezond voedingspatroon dat weinig vezels bevat
  • te weinig beweging 
  • een onregelmatig leefpatroon, met bijvoorbeeld wisseldiensten
  • stress 
  • medicijngebruik (bij gebruik van opioïden, anticholinergica, serotonineheropnameremmers, anti-epileptica, bisfosfonaten, ijzer- en calcium preparaten, aluminium bevattende antacida, NSAID’s, calciumantagonisten en diuretica komt obstipatie vaker voor)
  • geen gehoor geven aan aandrang om naar het toilet te gaan 
  • veel koffie en alcohol, hierdoor wordt vocht (sneller) uit je lichaam onttrokken
  • stoppen met roken

Gevolgen van obstipatie

Een bezoek aan het toilet kan behoorlijk pijnvol zijn als de ontlasting er niet zacht en soepel uitkomt. Wanneer je langere tijd last hebt van obstipatie, kan je last krijgen van aambeien, kloofjes of scheurtjes bij de anus. Ook kan er overloopdiarree ontstaan, dat komt doordat de hele darm vol is en er dunne ontlasting langs de harde ontlasting een uitweg zoekt. Hierdoor kan er ook ontlasting in het ondergoed komen, wat vervelende geuren kan veroorzaken. Al met al kan (langdurige) obstipatie de kwaliteit van leven flink beinvloeden. Belangrijk dus om in te grijpen als je er last van hebt!


Tips om obstipatie te voorkomen of te verminderen

  • Eet regelmatig, dan komen je darmen ook in diezelfde regelmatig in beweging.
  • Eet vezelrijk
  • Drink genoeg. Wanneer je genoeg vezels binnenkrijgt maar er niet genoeg bij drinkt kan de obstipatie erger worden. 
  • Beweeg. Het is belangrijk om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Als jij beweegt, zet je ook je darmen in beweging.
  • Ga, wanneer je moet! Stel het toiletbezoek niet uit wanneer je aandrang voelt. Door uitstel blijft de ontlasting langer in de dikke darm, en wordt droger en harder.
  • Ontspan. Door stress komt je lichaam in actiefase waardoor de spijsvertering op een lager pitje komt. Stress voorkomen/ verminderen en regelmatig te ontspannen heeft dus een positieve invloed op de stoelgang. Meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen. 
  • Bezoek een dietist: goede voeding en - drinkvocht is de basis van een gezonde stoelgang. Als je er zelf niet uitkomt met je voeding leefstijl, of je hebt behoefte aan maatwerk, dan ben je bij de dietist aan het juiste adres voor professionele ondersteuning op basis van wetenschap.
  • Overweeg bekkenfysiotherapie: het kan zijn dat je gebruik maakt van verkeerde bekkenbodemspieren. Tijdens deze therapie leer je hoe je de spieren beter kan gebruiken. Ook leer je te ontspannen en buikademhalingsoefeningen te doen waardoor de obstipatie klachten verminderd worden. 
  • Neem eventueel probiotica. Probiotica:  goede bacteriën. Je vindt ze in yoghurt of speciale melkdrankjes. Wat het beste werkt, is een probiotica supplement met een mx van 10 - 30 verschillende stammen, omdat elke stam een andere functie heeft  en met15 tot 100 biljoen bacteriën van dezelfde stam. Is er sprake van ziekte of overweeg je probiotica aan je kind te geven, overleg dan eerst even met de huisarts.

Dietisten gespecialiseerd in Obstipatie

Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist Tara  Hoshiyar

Diëtist Tara Hoshiyar

Tara is viertalig opgegroeid en mede dankzij het spreken van al die verschillende talen, in combinatie met haar sociale vaardigheden, beweegt zij zich gemakkelijk tussen verschillende culturen. Als kind heeft Tara een nierontsteking gehad. Zij moest daarom een strikt dieet volgen om haar bloedwaarden op peil te houden. Hierbij kreeg zij de hulp van een gespecialiseerd diëtist. Hier ontstond bij haar de wens diëtist te worden en mensen te ondersteunen bij het volgen van een dieet of het creëeren van een gezonder eetpatroon en leefstijl. Ook bij verschillende andere medische aandoeningen, zoals hypercholesterolemie en hartfalen ondersteunt Tara jou graag om je bloedwaarden op peil te houden. In haar vrije tijd sport Tara graag.
Tara werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia  Izeboud

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Hafize  Sari

Diëtist Hafize Sari

Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken. 
Hafize werkt in : Amsterdam
Diëtist Oumaima  Najah

Diëtist Oumaima Najah

Oumaima is gedreven, empathisch en gepassioneerd over gezondheid. Haar luistervaardigheid, doorzettingsvermogen, geduld en analytisch denkvermogen kenmerken haar. Als tiener worstelde ze met ondergewicht en onverklaarbare darmklachten, maar door goede voeding en een gebalanceerde leefstijl wist ze zichzelf te genezen. Oumaima heeft ervaring met diverse patiëntengroepen, zoals mensen met diabetes, nierfalen, epilepsie en zwangere vrouwen. Voor haar betekent voeding energie, gezondheid en geluk. Goede voeding is brandstof voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Deze waarden brengt ze graag over op anderen. Haar eigen relatie met voeding en leefstijl is positief en in balans; ze geniet van een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Haar ervaringen met vegetarische en veganistische diëten hebben haar begrip van diverse voedingspatronen verdiept, wat haar tot een sterke voorstander van persoonlijk voedingsadvies maakt. 
Oumaima werkt in : Den Haag en Purmerend
Diëtist Jennifer  Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Mariska  Mosk

Diëtist/ leefstijlcoach Mariska Mosk

Mariska werkt in : Purmerend
Cookies Contact en afspraak