Inmiddels weten we dat het lichaam van een vrouw wezenlijk anders is dan het lichaam van een man, een paar simpele voorbeelden hiervan zijn lengte, gewicht, vetweefsel en kracht. Maar ook het hormonale stelsel van een vrouw is veel complexer dan van een man. Het is een samenspel tussen verschillende hormonen, met een duidelijke invloed op het functioneren van het lichaam. Schommelingen en veranderingen in het hormonale systeem van vrouwen kunnen tot
ongewenste situaties en klachten leiden. Maar ook tot gezondheidsrisico’s die verschillende hormonale levensfasen met zich meebrengen. Sommigen klachten zijn heel duidelijk herkenbaar, maar velen ook niet. Deze klachten kunnen optreden bij verschillende fases in het leven, zoals de puberteit, de zwangerschap of de overgang van een vrouw. Maar ook stress en de psychische gesteldheid  kan invloed hebben op de hormoonbalans van vrouwen. De rol van voeding kan hierin een grote rol
spelen. 


PMS

PMS is het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus en weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS het normale leefpatroon. Niet zelden nemen de klachten in de loop der jaren toe. Helaas is er niet één serie klachten aan te wijzen die beoordelen of de vrouw PMS heeft. Dit maakt het moeilijk om PMS te herkennen. Er zijn honderden lichamelijke en psychische klachten die bij PMS kunnen voorkomen, zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en klachten als gespannen, depressief of agressief zijn. Bij de vraag of een vrouw last heeft van PMS is het tijdstip waarop de klachten optreden en weer verdwijnen belangrijker dan de soort klachten.


Bij wie en hoe vaak komt PMS voor?

Klachten als gevolg van PMS beginnen vaak na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt PMS ook voor, maar minder vaak. Na de overgang verdwijnen de klachten. Naar schatting 25% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Dáár weer een deel van (zo’n 4-5 van alle vrouwen in de vruchtbare periode) heeft dermate zware klachten dat men spreekt van een stoornis: Premenstrual Dysphoric Disorder oftewel PMDD.
 

Behandeling van PMS

Behandeling van PMS is maatwerk, maar er zijn gelukkig veel mogelijkheden. Eén daarvan is het aanpassen van de leefregels: lichamelijke activiteit zoals wandelen, fietsen kunnen de klachten verminderen. Voeding speelt ook belangrijke rol. Er zijn namelijk producten die de klachten zouden kunnen verergeren. Door samen te kijken en de voeding aan te passen op de vrouw, kan er een individueel plan opgesteld worden om goed te leren omgaan met PMS/ PMDD. Het is niet altijd mogelijk om de klachten helemaal te laten verdwijnen, maar wel om er beter mee te leren leven. De diëtist van DieetPlaneet helpen graag om jouw klachten inzichtelijk te maken en je leefstijl aan te passen.
 

Dietisten gespecialiseerd in PMS/ PMDD

Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Mariska  Mosk

Diëtist/ leefstijlcoach Mariska Mosk

Mariska werkt in : Purmerend
Cookies Contact en afspraak