12 tips om stamppot gezonder te maken

Tips

12 tips om stamppot gezonder te maken

Gepubliceerd op: 31-12-2024 19:02

We heart stamppot. Je kunt er zóveel groenten in kwijt. Stamppot kun je zo gezond maken als je wilt. Met deze tips lukt dat zeker.
  1. Gebruik bouillon of kookvocht in plaats van boter en melk om de stamppot smeuïg te maken.
  2. Houd een verhouding van 50/50: gebruik evenveel groente als aardappelen.
  3. Experimenteer met verschillende groenten, zoals geroosterde ui en paprika in een andijviestamppot.
  4. Voeg fruit toe: denk aan preistamppot met cranberry’s of andijviestamppot met appel en aardbeien. Waarom niet?
  5. Kies voor vis in plaats van vlees of worst als begeleider van je stamppot.
  6. Maak stamppot van bijna elke groente: combineer met andere groenten en zelfs fruit. Ideeën:
    1. Spinazie- of andijviestamppot met cherrytomaatjes, gebakken paprika, champignons en ui.
    2. Spruitjesstamppot met stukjes appel of zelfgemaakte appelmoes (dé manier om kinderen spruitjes te laten eten!).
    3. Surinaams stamppot met tartaar en zilveruitjes.
    4. Vegetarische stamppot met paksoi en gebakken champignons.
  7. Probeer alternatieven voor aardappelen: vervang een deel door pastinaak, aardpeer of koolrabi voor een koolhydraatarme stamppot, zoals een hutspot of  low carb andijviestamppot..
  8. Kies seizoensgroenten: dit is duurzamer en beter voor het milieu, omdat het transport en uitstoot van broeikasgassen vermindert.
  9. Ga voor gezondere eiwitbronnen: vervang spekjes door gerookte kipblokjes, veg(n) spekjes of gemengde noten in bijvoorbeeld een broccolistamppot.
  10. Variëer met vleesvervangers: kies kip, vegetarische balletjes of een tartaartje in plaats van gehakt, worst of spek.
  11. Maak gezond jus: bijvoorbeeld deze uienjus.
  12. Beperk je porties: schep één keer een klein bord op, dan eet je automatisch minder.


Stamppotrecepten

Cookies Contact en afspraak