Vegetarisme
Eet je vegetarisch of denk je erover na om (vaker) vegetarisch te gaan eten? De dietisten van DieetPlaneet vinden dat een goed idee. Maar willen je wel graag informeren hoe je dit op een gezonde manier kunt doen. Als je alleen vlees weglaat uit je voeding mis je daarmee ook de goede stoffen die vlees leveren. Door je eetpatroon aan te passen kun je ook bij een vegetarisch eetpatroon volwaardig eten.
Verschillende vormen vegetarisme
Iemand eet vegetarisch als hij geen (producten van) vlees en vis eet. De meeste vegetariers gebruiken wel melk, kaas en eieren. Dit type is de meest voorkomende en wordt een lacto-ovo vegetarier genoemd. Andere typen vegetariers zijn; de pescotarier (wel vis maar geen vlees, kip en melkproducten) en de pollotarier (wel kip maar geen vlees, vis en melkproducten). Een andere vorm waarin alle producten met een dierlijke oorsprong worden weggelaten, is veganisme.
Waarom vegetarisch?
Redenen om vegetarisch te gaan eten kunnen zijn: het dierenleed, de bio industrie, milieubelasting of onverdeeldheid in de wereld. Een andere reden om vegetarisch te eten is helemaal van deze tijd: voor de gezondheid! En soms is de reden niet idealistisch en eten mensen liever geen vlees en/ of vis omdat ze het simpelweg niet lekker vinden.
Onverdeeldheid
Met onverdeeldheid wordt bedoeld dat er voor het voer voor de dieren veel grond moet worden bebouwd. Dit gebeurt in de ontwikkelingslanden waar ze deze grond juist zelf goed kunnen gebruiken om graan te verbouwen. Door geen vlees en vis te eten maak je geen gebruik van de industrie waarin dieren tot producten worden gemaakt om door mensen te worden opgegeten.
Gezonder
Vegetarische voeding kán gezonder zijn. Of het daadwerkelijk ook gezonder is, ligt aan meerdere factoren. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar patat en koekjes eten. Dan eet je geen vlees maar gezond is het natuurlijk niet. Enkel vlees weglaten en verder niets in je voeding aanpassen, is geen goed idee! Het is dus belangrijk dat je de goede stoffen die vlees levert, uit andere producten haalt.
Verkeerd vet
Vlees bevat verzadigd (dus; verkeerd) vet. Dit is niet goed voor je lijf (het kan het cholesterol verhogen wat een risico vormt voor hart- en vaatziekten). Dit is een van de redenen waarom vegetarisch eten kan bijdragen aan je gezondheid.
Waar moet ik op letten als ik vegetarisch wil gaan eten?
Als je geen vlees en vis eet, is het belangrijk te letten op je vitamine B12, omega 3 en 6-vetzuren en ijzer. Vegetariers hebben een hoger risico op tekorten hiervan. Deze tekorten zijn prima op te vangen door gevarieerde voeding.
6 adviezen van de dietist
- Varieer in groente en fruit (wissel af in kleur) voor mineralen en vitamine C
- Eet bij elke maaltijd een stuk fruit omdat vitamine C de ijzeropname bevordert
- Neem volop volkorengraanproducten voor ijzer en B-vitaminen
- Zorg voor genoeg B12: met dagelijks 3 porties zuivel en een ei lukt dat!
- Eet in plaats van vlees: tofu, peulvruchten, zaden, noten, vleesvervangende producten, ei
- Neem in plaats van vis: voldoende noten, zaden en lijnzaadolie
Vegetarisch eten tijdens zwangerschap en borstvoeding
Wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of je kind vegetarisch wilt laten eten. Laat dan de voeding checken op volwaardigheid. De behoeftes zijn in deze perioden verhoogd, wat kans op tekorten vergroot. De dietisten van DieetPlaneet beoordelen je voeding en geven je advies over hoe je volwaardig kunt eten. En daarmee dus tekorten voorkomt.
Flexitarier
Het komt steeds vaker voor dat mensen gedeeltelijk vegetarisch gaan eten. Zo is er ook een grote groep mensen die wel vis eet en alleen het vlees weglaat, dit noemen we een flexitarier.
Vier adviezen van de dietist
- Eet 2 x per week vis voor genoeg omega 3 en 6 vetzuren
- Kies op de vlees- en visloze dagen voor volwaardige vleesvervangers (ei/ noten/ zaden/ peulvruchten/ tofu)
- Eet elke dag ruime porties groente en fruit in veschillende kleuren
- Kies volkorengraanproducten om zeker te zijn van voldoende ijzer
Vragen bij vegetarisme
We adviseren je langs te komen als je niet goed weet of je voldoende gevarieerd eet. Of als je graag inspiratie wilt om gezond vegetarisch te koken. Maar zeker ook als je lichamelijke klachten ervaart, zoals vermoeidheid, kramp in de benen of hoofdpijn).
Biologisch vlees
Ook als je kiest voor biologisch vlees en vis help je het dierenleed en de bio industrie tegen te gaan! Voor jezelf is het ook gezonder omdat deze dieren minder medicijnen en groeihormonen krijgen toegediend.
Dietisten gespecialiseerd in Vegetarische voeding

Diëtist Phoebe Gödderz

Diëtiste Mees Stegeman

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Diëtist Hafize Sari

Diëtist Emiel van Osch

Diëtist Jennifer Plein (online)
