Wat is ondervoeding?
Er is sprake van ondervoeding bij een acuut of chronisch tekort aan energie (calorieën), eiwitten en andere voedingsstoffen. Ondervoeding gaat meestal samen met (ongewenst) gewichtsverlies. Soms is het gewicht wel in orde maar kan iemand niet genoeg eten waardoor hij/zij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. De spiermassa neemt dan af. Dit heeft krachtverlies tot gevolg en een afname van de weerstand. Een ondervoed persoon is vatbaarder voor ziekten, heeft een grotere kans op complicaties en functioneert minder goed. Herstel gaat veel langzamer en de conditie neemt af. Ondervoeding heeft, kortom, een grote invloed op gezondheid en kwaliteit van leven.
Ook iemand met overgewicht die in korte tijd veel gewicht verliest kan ondervoed zijn.
Wanneer is sprake van ondervoeding?
Volwassenen: als iemand in de laatste 6 maanden 10% van zijn gewicht is kwijtgeraakt of meer dan 5% in de laatste maand. Of bij een BMI van minder dan 18,5. Bij COPD mag de BMI niet onder de 21 komen!
Ouderen: hier geldt hetzelfde als bij volwassenen. Alleen gaan we bij ouderen al van ondervoeding uit bij een BMI lager dan 20.
Kinderen: een afbuigende groei- en gewichtscurve is een indicatie van ondervoeding.
Gevolgen van ondervoeding
- Hogere sterftekans
- Langzamer herstel en meer complicaties
- Afname gewicht en spiermassa
- Lichamelijke en geestelijke achteruitgang
- Verminderde kwaliteit van leven
- Langere ziekenhuisopname
- Verminderde weerstand
- Vertraagde wondgenezing
3 typen ondervoeding
Wasting: door sociale, psychologische en/of medische problemen eet iemand te weinig. De spiermassa neemt zo'n 20-30% af. Wasting kan optreden bij bijvoorbeeld verwaarlozing, kauw- en slikproblemen, malabsorptie, alcoholisme en anorexia nervosa.
Cachexie: ontstaat door ziekte en de invloed daarvan op de opname van voedsel. Er treedt tot wel 70% verlies aan spiermassa op. Cachexie treedt op in de terminale fase van ziekten als kanker, hartfalen en aids.
Sarcopenie: komt vooral voor bij ouderen door o.a. verminderde eetlust, minder beweging en chronische ziekten. Het gewicht bij sarcopenie kan gelijk blijven waardoor de ondervoeding soms pas laat ontdekt wordt.
Veroudering veroorzaakt verlies spiermassa (vanaf 30-jarige leeftijd) van 3-8% per 10 jaar.
Risicogroepen ondervoeding
Het risico op ondervoeding is verhoogd bij:
- kwetsbare ouderen thuis, in een verzorgingshuis of woonzorgcentrum
- patiënten die meerdere ziekten hebben, chronisch ziek (COPD, CVA, decubitus, dementie, depressie, hartfalen, inflammatoire darmziekten, maligniteiten, reumatoïde artritis) zijn of veel medicatie gebruiken
- lichamelijke beperkingen
- niet passende gebitsprothese, kauw- of slikproblemen
- patiënten die recent zijn opgenomen in het ziekenhuis
- psychosociale problemen en verwaarlozing
- alcohol- of drugsmisbruik
Instrumenten die de dietist gebruikt om ondervoeding te meten
Om te bepalen of er sprake is van ondervoeding gebruiken we bij DieetPlaneet de volgende meetinstrumenten.
- BMI: (body mass index; verhouding tussen lichaamslengte en -gewicht)
- De SNAQ (Short Nutritional Assessment Questionnaire): een lijst met drie vragen met daaraan gekoppeld een voedingsbehandelplan. Voor ouderen is er de SNAQ65+. Als bij ouderen de bovenarmomtrek minder dan 25 cm is, is dat ook indicatie voor ondervoeding.
- Knijpkrachtmeter: de spierkracht kan worden gemeten door middel van een handknijpmeter.
Factoren die de voedingsstatus bepalen bij ouderen
Fysisch |
Psychisch |
Sociaal |
Medisch |
Afnemende smaak en geur |
Depressie |
Mogelijkheid om boodschappen te doen |
Kauwproblemen |
Verminderde mobiliteit (spieren/ botten) |
Angst |
Mogelijkheid om eten te bereiden |
Slikproblemen |
Vertraagde opname |
Eenzaamheid |
Financiële status/ armoede |
Ziekte |
Ontregeling van het verzadigingsgevoel |
Veranderingen in de levenssituatie |
Minder dagelijkse dingen kunnen uitvoeren |
Medicijnen |
Minder maagzuur |
Verdriet |
Alleen eten |
Alcoholverslaving |
Minder vetvrije lichaamsmassa |
Zwaarmoedigheid |
|
Dementie |
Hoe kan de diëtist helpen bij ondervoeding (in de thuissituatie, bij kwetsbare ouderen, ondergewicht en ziektebeelden zoals COPD en kanker)
De diëtist is verantwoordelijk voor de diagnose ondervoeding en het opstellen van een voedingsbehandelplan. Eerst kijkt zij of de ondervoeding via de normale voeding kan worden behandeld. De diëtist maakt een berekening van de (verhoogde) behoefte en stelt een op maat gemaakt voedingsplan op. Ook bekijkt de diëtist de belemmeringen die er zijn bij het eten en drinken, zoals gebrek aan eetlust, kauw- en/of slikproblemen of een verminderde/veranderde smaak. Soms is het nodig om (tijdelijk) medische voeding voor te schrijven ter ondersteuning, zoals drinkvoeding of modules. In zeer ernstige gevallen zal de diëtist met de arts overleggen of sondevoeding overwogen moet worden. Als het nodig is gaat de diëtist op huisbezoek bij de client.
Dietisten gespecialiseerd in Ondervoeding
Diëtist Phoebe Gödderz
Phoebe omschrijft zichzelf als open, nuchter, direct en zorgzaam. Zij is een foodie in hart en nieren. De impact van voeding op gezondheid heeft haar interesse altijd al gehad. Dit begon als een hobby, en breidde zich uit tot een studie Voeding&Dietetiek. Een betere gezondheid door een lekker en leuk eetpatroon dat bij jou past, is haar ultieme doel. Zolang Phoebe zich herinnert, heeft ze een prikkelbare darm (PDS), zij weet daardoor als geen ander hoe het is om met buikklachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en een onregelmatig ontlastingspatroon te leven. Door te testen welke voedingsmiddelen haar buikklachten triggeren, heeft ze inzicht in welke voedingsmiddelen (en hoeveelheden) haar buikklachten veroorzaken/ verergeren. Hierdoor heeft zij veel meer in controle over de darmklachten. Vanuit haar eigen ervaring begeleidt en adviseert zij ook jou om een pijnlijke buik, buikkrampen en gasvorming te verminderen.
Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink
Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Diëtist Kyara Cheung
Kyara is een diëtist met een passie voor voeding en mensen. Na haar afstuderen heeft ze een jaar de tijd genomen om zich te oriënteren op haar verdere loopbaan. Gedurende ongeveer zes maanden heeft ze gewerkt in twee bijbaantjes, wat haar de kans gaf om verschillende ervaringen op te doen en meer over zichzelf te leren én te besluiten om haar carrière als diëtist te beginnen. Haar keuze is vooral ingegeven door haar liefde voor mensen en de uitdagingen die deze functie met zich meebrengt. Ze vindt het geweldig om jou te helpen om jouw doelen te bereiken. Niet iedereen gaat even gemakkelijk door dit proces, het is een uitdaging om te ontdekken wat jou motiveert en welk advies jou helpt. Kyara is geboren en opgegroeid in Suriname, wat haar een unieke en gevarieerde kijk op eetpatronen heeft gegeven. Suriname is een smeltkroes van verschillende culturen, en dit heeft geleid tot een rijke variëteit aan eetgewoonten. Door haar achtergrond begrijpt ze dat het uitdagend kan zijn om afscheid te nemen van bepaalde voedingsmiddelen of om nieuwe ingrediënten in gerechten te verwerken.
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho
Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Diëtist Emiel van Osch
Emiel is een sportieve diëtist met een sterke interesse in de nieuwste voedingsinzichten. Hij experimenteert graag met verschillende eetpatronen, zoals veganisme, en nieuwe producten. Emiel beantwoordt met plezier al je voedingsvragen en doet onderzoek als hij het antwoord niet meteen weet. Hij geniet ervan om in de keuken te staan en zelfgemaakte gerechten te bereiden, zoals verse pasta en zelfgekweekte taugé. Na een korte koksopleiding en zijn studie Voeding & Diëtetiek, ontdekte Emiel zijn passie voor het ondersteunen van mensen bij hun voedingsuitdagingen. Hij voelt zich helemaal op zijn plek in de wereld van voeding en krijgt energie wanneer cliënten hun doelen bereiken. Emiel vindt het belangrijk dat iedereen individueel wordt benaderd met op maat gemaakt advies en behandeling, waarbij ook beweging, ontspanning, slaap en rook- en drinkgedrag aan bod komen.
Diëtist Oumaima Najah
Oumaima is gedreven, empathisch en gepassioneerd over gezondheid. Haar luistervaardigheid, doorzettingsvermogen, geduld en analytisch denkvermogen kenmerken haar. Als tiener worstelde ze met ondergewicht en onverklaarbare darmklachten, maar door goede voeding en een gebalanceerde leefstijl wist ze zichzelf te genezen. Oumaima heeft ervaring met diverse patiëntengroepen, zoals mensen met diabetes, nierfalen, epilepsie en zwangere vrouwen. Voor haar betekent voeding energie, gezondheid en geluk. Goede voeding is brandstof voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Deze waarden brengt ze graag over op anderen. Haar eigen relatie met voeding en leefstijl is positief en in balans; ze geniet van een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Haar ervaringen met vegetarische en veganistische diëten hebben haar begrip van diverse voedingspatronen verdiept, wat haar tot een sterke voorstander van persoonlijk voedingsadvies maakt.
Diëtist Youssra el Rhoul
Youssra is empathisch, ruimdenkend en leergierig. Zij leest en leert voortdurend, en volgt de nieuwste ontwikkelingen op voeding- en leefstijlgebied op de voet. Natuurlijk omdat zij dit zelf ontzettend interessant en leuk vindt, en om jou daarmee optimaal te kunnen informeren en adviseren. Je vindt Youssra dan ook vaak met haar neus in weer een nieuw een voedingsboek, of achter haar laptop, verdiept in een docu of webinar. Liefde voor voeding en gezondheid is haar met de paplepel ingegoten: vanaf jonge leeftijd hielp zij haar opa en vader in de tuin, met het zaaien, oogsten (en eten) van groenten en vruchten. Vanuit huis uit kreeg zij zo mee dat gezond eten en leven essentiële ingrediënten zijn voor een vitale levensloop. En dit inzicht wil Youssra delen met de rest van de wereld.
Diëtist Brunna Venceslau
Brunna is positief, warm en invoelend van aard. Zij kan direct zijn als het nodig is. Met een open houding luistert zij naar haar cliënt en analyseert de wensen en behoeften en zoekt zij samen naar praktische, passende oplossingen. Haar missie als dietist is om mensen te inspireren en begeleiden om uiteindelijk zélf de juiste keuzes te leren maken.